Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Världsdiabetesdagen 14 november Del 1

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Idag är de världsdiabetesdagen, och alla diabetiker vill uppmärksamma om sjukdomen och att den ökar runt om i hela världen. Även också att de inte är en enkel sjukdom att leva med. 8% av världens befolkning har typ 2 diabetes, i sverige är de 5% av våra invånare som har typ 2 diabetes.

Karolinskasjukhuset hade idag föreläsningar om diabetes. De var flera föreläsare som berättade om diabetes & stress, utbrändhet, yoga och mindfullness. Dom var alla lika duktiga, och dom fick mig att fundera på hur stressade många människor är och hur enkelt de kan leda till utbrändhet.

Stress höjer stresshormonen adrenalin och kortisol som vill skydda oss och hjälpa oss genom stressen vi upplever. Stress innebär att kroppen är fysiskt beredd på att kämpa eller fly. Bedömmer nervsystemet att "fight" är den bästa lösningen kommer utsöndringen av adrenalin att dominera. Vid flykt/"flight" är det däremot kortisolet som styr våra reaktioner.

För att överleve, stängs andra viktiga funktioner och aktiveteter ner, för att bara fokusera på överlevnad. Om kroppen måste befinna sig i detta tillstånd för länge blir kroppen utmattad... och detta kan leda till utbrändhet. Adrenalinet gör så att stärkelserna i levern omvandlas till socker så att hjärnan kan kämpa. Och på detta sett påverkar stress diabetes, de är viktigt för diabetiker att inte stressa då deras blodsockernivå stiger. (detta gäller givetvis alla människor, även icke diabetiker.)

Sen hade vi Göran Boll som pratade om Yoga. Han frågade hur många de var som varit på Yoga och de var mer än hälften av alla där, 40 personer ungefär, och många var över 60 år, vilket jag tyckte var intressant. Göran pratade om hur viktigt det är med andning, och sa "Andning-Världens bästa stresshanterare". Andning, djupa och långa andetag med magen och lungorna har en inverkan på pH, syre tillförseln och parasympatiska nervsystemet.

Visste du att man får tio gånger mer syre i kroppen när man tar ett djupt andetag jämfort med ytliga andetag, jag visste de inte!

Nä.... nu ska jag sova.... uppföljning kommer imorgon!!!


XXX

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: