Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Vitaminer/Mineraler

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Vad är egentligen skillnaden mellan vitaminer och mineraler...

Vitaminer är organiska, vilket betyder att dom innehåller kol atomer tillsammans med andra föreningar av olika atomer,  medans mineraler är oorganiska element vilket innebär att den inte har kol i sin uppbyggnad och dessutom finns mineraler naturligt i jorden. Av denna anledning är mineraler enklare i sin form än vitaminer.

Kroppens upptagningsförmåga kan själv reglera upptaget av mineraler och skyddar därför mot överskott av mineraler. Om kroppens alla funktioner och arbeten kan utföras som dom ska kan överskott alltså ej ske. De finns undantag av mineraler som kroppen inte har någon upptagningsmekanism för, kroppen tar alltså upp just den mineralen utan att veta om de behövs eller inte.

Vitaminer och mineraler är lika viktiga, men av olika anledningar, tex är vitaminer jätteviktiga för enzym- och metabolism system. Medans mineraler spelar en viktig roll i all cellulära reaktioner. Mineraler är beståndsdelar och de som vi är uppbyggda på.

Vitaminer löper större risk att forstöras vid upphetning, när de utsetts för syre, ljus och i vatten, medans mineraler är mer strabila.

De pratas och diskuteras mycket om hur viktiga alla mineraler och vitaminer egentligen är, en forskare säger att vissa ämnen inte kan/ska ses som en nödvändig mineral eller vitamin, medans en annan säger motsatsen.

xxx


Kommentarer

 • Susanne säger:

  Lycka till med dina studier. Mycket intressant. Har lagt till din blogg nu som en av mina favoriter.

  Din pojkvän är min kollega.  Må så gott hälsar

  Susanne WB

  2011-11-23 | 21:35:44
 • Sabine-Välbefinnaren säger:

  Man tackar, man tackar!! =) Ja, pojkvannen sa han rekommenderade dig att besoka min sida. Kul att du gillar den.

  2011-12-04 | 22:27:57
  Bloggadress: http://valbefinnaren.blogg.se/
 • Sabine-Välbefinnaren säger:

  Man tackar, man tackar!! =) Ja, pojkvannen sa han rekommenderade dig att besoka min sida. Kul att du gillar den.

  2011-12-04 | 22:28:03
  Bloggadress: http://valbefinnaren.blogg.se/

Kommentera inlägget här: