Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Den kraftfulla ingefäran

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss


 
Ingefäran har varit känd länge för sina goda egenskaper och sina healande effekt på kroppen. Vad är det då denna ört är bra för och vilka åkommer hjälper den mot?
 
Ingefära är verksam som en anti-inflammatorisk rot, eftersom att den försvagar inflammationen som finns i kroppen. Man tror också att ingefära minskar antalet molekyler som utöser inflammation från första början. Ingefära skyddar också mot dom skador som kan uppkomma efter att en inflammation skadat vävnaden. Den inflammation som ingefära skyddar bäst mot är reumatism och osteoartrit (inflammation i benvävnad). Bara genom att titta på inflammations-delen ser man hur viktig och kraftfull roten är.
 
Örten ökar också värme och blodcirkulationen i kroppen, så om man dricker en alldeles för stark kopp te med ingefära kan det leda till svettningar. Samtidigt som det ökar blodcirkulationen minskar det också blodets förmåga att koagulera. Vilket kan vara nödvändigt i visa fall, så som vid hög risk av stroke och vid åderförkalkning. Men samtidigt finns det dom som äter blodförtunnande mediciner och dom bör vara försiktiga med intaget av ingefära eftersom att vi inte vill tunna ut blodet för mycket.
 
Detox/avgiftning är en annan effekt som ingefära har på kroppen, detta genom att det ökar tarmens funktioner. Det ökar bland annat utsöndringen av galla vilket behövs för nedbrytningen av fett. Optimal tarmfunktion är viktigt för att tarmen inte ska samla på gifter, slagprodukter eller halvt nedbruten materia, och samtidigt kunna eliminera det som inte kan absorberas. Utan optimal tarmfunktion kan gammal mat fastna i tarmen vilket kan leda till bland annat förändrad tarmflora och pH värde. Dom antibiotiska egenskaperna i örten skyddar därför kroppen mot tarmsjukdomar.
 
 Äter du ingefära och hur använder du den i så fall?
 
 
 
 

Kommentarer

 • Kashaya säger:

  Inte så ofta jag använder ingefära men är sugen på att testa att göra te på det någon gång. Tyvärr verkar det omöjligt att få tag på färsk ingefära i butiken här..

  2012-08-28 | 22:09:21
  Bloggadress: http://kashaysblogg.blogspot.com
 • fia säger:

  Använder den i maten. T ex kycklinggryta eller WOK. Gott när det är starkt och smakrikt tillsammans med curry och vitlök

  Svar: Underbart. jag använde vitlök idag faktiskt tillsammans med ingefäran.. något jag inte brukar gör. Mumsigt blev det!
  Sabine J Ö

  2012-08-29 | 07:51:52
  Bloggadress: http://www.fianathome.blogspot.com
 • Linn säger:

  Det här var ett inlägg för mig. Jag ÄLSKAR ingefära. Höjdpunkten på dagen är när jag får göra en kopp ingefärste (earl grey + skivad ingefära som får ligga med i koppen). Gillar när det blir riktigt stark. Ja, och så slänger vi ner stora bitar ingefära i juicemaskinen också. Doften av ingefära är faktiskt den bästa jag vet. Tror bestämt att det är beroendeframkallande...

  Svar: Låter verkligen som om att man behöver skriva max gräns av intaget och varningstriangel då det är beroendeframkallande. ;-) Men håller med att det är himla mumsigt (och nyttigt). =)
  Sabine J Ö

  2012-08-29 | 11:14:03
  Bloggadress: http://lyckoland.blogg.se/

Kommentera inlägget här: