Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Gluten och allergi

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Gluten som finns i många spannmål är ett ämne uppbyggt av protein och kolhydrater, det är mängden protein som avgör hur mycket gluten det är i födan. Det är synligast i bröd och pasta vi äter och kan användas som klister vi bygger pepparkakshus. Tänk dig då vad detta "klister" kan göra i kroppen!
 
Glutenintolerans är en livslång autoimmun sjukdom där gluten gör att immunförsvaret skapar antikroppar, dessa attackerar och skadar insidan av tunntarmen. Autoimmun sjukdom innebär att antikroppar skapas mot ett ämne som är friska och fungerande organ och molekyler. Det är glykoprotein (gluten=samlingsnamn) i vete, råg och korn som bildar antikroppar vid glutenallergi. Eftersom att det skadar tarmens slemhinna påverka det upptaget av andra näringsämnen. Därför är ett av symptomen av glutenallergi näringsbrist, men också diarre och förstoppning eftersom att maten inte kan tas upp som det egentligen borde. Om tarmen skadas tillräckligt länge av gluten kan det till slut leda till små hål i tarmen som gör att onedbrytna partiklar kan ta sig in i kroppen, även kallad "leaky gut syndrome", som kan skapa obalans i kroppen.
 
Dom antikroppar som skapas vid glutenallergi heter IgG-antikroppar och det är dessa som skapar en inflammation i tarmen. Inflammationen är alltså något sekundärt som sker efter att IgG antikroppar skapats av gluten-närvaron i tarmen.  
 
För att bli av med symptomn som upstår vid glutenalergi är alltså att ta bort samtliga glutenprodukter från kosten. Gluten är väldigt vanligt, man tror att det är för att gluten inte funnits i kosten speciellt länge och alla kroppar har därför inte utvecklats funktionen att bryta ner och ta hand om gluten som man äter.
 
Innehåller gluten (info från livsmedelverket):
Bulgur hela vetekorn
Cous-cous framställs av vete
Durumvete, speltvete benämning på vetesorter
Malt säd som fått gro och sedan torkats
Maltsirap, maltextrakt gjord på malt kan innehålla gluten men i regel mycket små mängder
Vetesirap framställs ut hela vetekorn
Dinkel (det la jag till själv)
 
Innehåller inte gluten (info från livsmedelverket):
Bovete, Qunioa är örter
Soja, ris eller Amaranth
Glutaminsyra E 620 smakförstärkare
Glutamat E 621 - E 623 smakförstärkare
Maltarom konstgjord essens
Maltodextrin en form av majsstärkelse
Maltsocker, maltos en sockerart som erhålls vid nedbrytning av stärkelse och glykogen
Polentagryn gryn av majs
Semolina en sorts durumvete
Maizena
Vetegroddolja
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

  • Hanna Karlsson säger:

    Bra information!

    Svar: Tack, glad att du tycker det och förhoppningsvis får användning av det någon dag! Trevlig helg.
    Sabine J Ö

    2012-10-05 | 06:13:08
    Bloggadress: http://hannafialotta.blogg.se/
  • elinelinelin säger:

    Din blogg är så himla intressant och lärorrik!:D

    Svar: Tack... vad glad jag blir!. Kram
    Sabine J Ö

    2012-10-05 | 23:30:58
    Bloggadress: http://beriz.blogg.se

Kommentera inlägget här: