Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Galla, gallblåsan, gallsten och lite LCHF

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej Hej,

Följer kostdoktorn.se ganska fanatiskt för att där finns mycket information, men allra mest finns diskussioner. Den senaste diskussionen som jag var med i var gällande Cissi Wallin som hamnade på sjukhuset med gallsten, efter att hon för två månader sen avslutade sin LCHF diet. Om detta beror på LCHF eller ej det vet inte jag men detta är de som pratas om hos Kostdoktorn. I ena kommentaren står det att gallsten skapas pga brist på fett i dieten, medans de står på nästa kommentar att det beror på fett rik kost. Givetvis gör detta mig väldigt fundersam och man vill ju inte annat än att förstå och veta vad som egentligen stämmer. Så nu har jag skrivit ner allt jag vet, sökt i samtliga böcker vi läst i skolan och kollat på skolans forum där många skolkamrater har diskuterat både det ena och de andra. Men om någon skulle anse att de jag skriver är fel får du, som vanligt, säga till om du inte håller med eller tycker att jag har fel.

Galla är alltså något som skapas i levern men förvaras i gallblåsan som är placerad i en grop i levern. Gallan är gjort av bland annat vatten, gallsyra, gallsalter, bilirubin, kolesterol, lecitin mm. Skapandet av gallan skapas i levern av kolesterol.

Det är dessa salter som behövs för nedbrytningen av fett i kroppen. Utsöndringen av galla släpps ut direkt i tolvfingertarmen, efter att gallblåsan fått meddelande om att mat kommit in i magen. Det finns flera olika typer av stimuli som kan skicka de meddelandet eller den informationen. Nedbrytningen sker genom att gallan späder ut fetterna och bryter fettkedjorna, detta leder till att fett kan blandas med vatten. Något som normalt inte kan blandas eftersom ytspänningen är väldigt hårt i fett. Nedbrytningen sker i flera steg så det är fler enzymer med i processen, t.ex. D-&-D, men detta ska jag inte gå in på nu. Men kolla under kategori ”Fett/Lipid” för mer info om fett. Enzymet lipaser fångar sen upp dessa nedbrutna fett molekyler och tar upp det från tunntarmen.

Om man opererar bort gallblåsan producerar levern galla som vanligt, men det finns ingen plats att förvara gallan för framtida bruk. Så vi skulle alltså kunna leva ett normalt liv utan denna. Koncentrationen av gallan blir däremot starkara om den får förvaras i gallblåsan.

Dom som har störst risk för gallsten är:

  • överviktiga
  • dom som har det i släkten
  • dom som äter en diet på fett mat.

Man kan också drabbas av gallsten:
  • om det är någon rubbning i någon av dom ämnen som gallan är gjort av, t.ex. bilirubin.
  • om ändringar av pH värdet av gallan förändras kan stenar bildas.
  • gallsten får du av kolesterol som har kristalliserat sig, oftast på grund av uttorkning.
  • pga infektioner i gallväggarna.
  • om man har höga nivåer av kolesterol.
Klorofyll minskar upptaget av gallan från tarmen efter att den har hjälpt till att bryta ner fettet och det ökar också produktionen av galla. På detta sätt absorberas inte använd galla om och om igen. Fibrer hjälper också till så att gallan inte absorberas, detta eftersom att kolesterolet i gallan binder sig till fibrerna som inte kan tas upp av kroppen. Gallan absorberas vanligtvis igen (80%) och användas om och om igen, så levern skapar ny och fräsch galla hela tiden. Jag tror att bättre alternativ hade varit om man inte absorberar för mycket, eftersom att galla också är ett sätt för kroppen att eliminera gifter från kroppen.

Som du förstår är gallen en oerhört viktig del av matsmältningen eftersom att de brytas ner fetter. Om maten vi äter inte bryts ner leder det till osmält mat, som kan ruttna i tarmen. Vilket sen kan leda till flera och andra problem, en sak leder till en annan helt enkelt.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: