Matsmältningen
Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen
I munnen utsöndras saliv som används för att fukta maten vilket gör det enklare att svälja, salivet påbörjar också nedbrytningen av kolhydrater redan i munnen. För protein börjar nedbrytningen i magen och för fett börjar de efter magsäcken, i tolvfingertarmen där gallan utsöndras. I munnen börjar också nedbrytningen genom att vi tuggar maten vi äter. Ett tips: om du har problem med magen och nedbrytningen kan de bero på att du inte tuggar din mat tillräckligt, så tugga mer och längre. När den tuggade och nerdränkta maten sen når magsäcken behandlas den där i två till sex timmar.
I magsäcken bryts kolhydraterna ner ytterligare och även proteinet bryts ner här. Bakterier och andra inkräktare blir neutraliserade här... så gott det går. För dom som överlever här hjälper sen levern till med att döda inkräktarna så att kroppen inte tar skada. Magsäcken ser till att lite i taget av röran (av mat, vätska och enzymer) rör sig vidare, in i tolvfingertarmen.
I tolvfingertarmen (12 cm lång ungefär) utsöndras gallan, enzymer från bukspottkörteln, levern och enzymer från tarmväggen. Det tar ungefär 5 timmar för maten att passera genom tunntarmen, som kommer efter tolvfingertarmen. Maten bryts ner i matsmältningssystemet genom en process som kallas hydrolysera, vilket innebär att bindningen bryts för att vatten läggs till. Oerhört många enzymer katalyserar denna process, påbörjar den. Varje enzym har sitt jobb och gör endast de, ett enzym som hjälper till vid nedbrytningen av fett kan inte bryta ner protein. Den mesta av upptaget som sker är i tunntarmen, det enda som tas upp i tjocktarmen är egentligen bara natrium, kalium, vatten och syror.
Saker du möjligen inte visste:
- Vitaminer, salter och vatten behöver inte brytas ner innan dom tas upp i kroppen, det behöver endast fett, protein och kolhydrater göra.
- Vi kan inte bryta ner cellulosa/fiber för att vi saknar enzymet som behövs för hydrolysering.
- Glukos, nedbryten kolhydrat, kan inte absorberas ensam utan måste transporteras tillsammans med en bärare av natrium. Aminosyror transporteras också på detta sätt. (Det finns andra sätt för glukos och aminosyror att transporteras).
- Ett enzym är bara aktivt i ett visst pH, så om pH värdet är felaktigt fungerar inte alla enzymer som dom ska. Alla enzymer kräver olika pH värden.
- Varje cell i tunntarmen, in mot maten, har vanligtvis mellan 2000 och 3000 microhår som absorberar näringen.
Bloggadress: http://rhulth.wordpress.com