Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Matsmältningen

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Matsmältningen är inget enkelt arbete, inget som går på en timme.

I munnen utsöndras saliv som används för att fukta maten vilket gör det enklare att svälja, salivet påbörjar också nedbrytningen av kolhydrater redan i munnen. För protein börjar nedbrytningen i magen och för fett börjar de efter magsäcken, i tolvfingertarmen där gallan utsöndras. I munnen börjar också nedbrytningen genom att vi tuggar maten vi äter. Ett tips: om du har problem med magen och nedbrytningen kan de bero på att du inte tuggar din mat tillräckligt, så tugga mer och längre. När den tuggade och nerdränkta maten sen når magsäcken behandlas den där i två till sex timmar.

I magsäcken bryts kolhydraterna ner ytterligare och även proteinet bryts ner här. Bakterier och andra inkräktare blir neutraliserade här... så gott det går. För dom som överlever här hjälper sen levern till med att döda inkräktarna så att kroppen inte tar skada. Magsäcken ser till att lite i taget av röran (av mat, vätska och enzymer) rör sig vidare, in i tolvfingertarmen.

I tolvfingertarmen (12 cm lång ungefär) utsöndras gallan, enzymer från bukspottkörteln, levern och enzymer från tarmväggen. Det tar ungefär 5 timmar för maten att passera genom tunntarmen, som kommer efter tolvfingertarmen. Maten bryts ner i matsmältningssystemet genom en process som kallas hydrolysera, vilket innebär att bindningen bryts för att vatten läggs till. Oerhört många enzymer katalyserar denna process, påbörjar den. Varje enzym har sitt jobb och gör endast de, ett enzym som hjälper till vid nedbrytningen av fett kan inte bryta ner protein. Den mesta av upptaget som sker är i tunntarmen, det enda som tas upp i tjocktarmen är egentligen bara natrium, kalium, vatten och syror. 

Saker du möjligen inte visste:
 • Vitaminer, salter och vatten behöver inte brytas ner innan dom tas upp i kroppen, det behöver endast fett, protein och kolhydrater göra.
 • Vi kan inte bryta ner cellulosa/fiber för att vi saknar enzymet som behövs för hydrolysering.
 • Glukos, nedbryten kolhydrat, kan inte absorberas ensam utan måste transporteras tillsammans med en bärare av natrium. Aminosyror transporteras också på detta sätt. (Det finns andra sätt för glukos och aminosyror att transporteras).
 • Ett enzym är bara aktivt i ett visst pH, så om pH värdet är felaktigt fungerar inte alla enzymer som dom ska. Alla enzymer kräver olika pH värden.
 • Varje cell i tunntarmen, in mot maten, har vanligtvis mellan 2000 och 3000 microhår som absorberar näringen.
Kommentarer

 • Rinki säger:

  Det är alltid spännande att läsa om alla olika grejer du skriver om i din blogg. Min sambo är väldigt intresserad av sådant också eftersom han tränar och sådär.  Sv: Tack så jättmycket för din feedback angående hans yrsel, det är bättre idag i alla fall, kan ha varit pannkakorna, men ska hålla ögonen öppna utifall det kan vara något annat. Han är ju rätt stressad fram och tillbaka ändå.  Jag har hört mycket bra om Sjätte Tunnan, får ta mig dit vid tillfälle. Jo, det såg ut att vara väldigt stora portioner, men man får väl dela dem eller något.  Kram

  2012-02-22 | 21:50:14
  Bloggadress: http://rhulth.wordpress.com
 • Melissa - Det allra mest personliga säger:

  Svar:

  Ja jag tror vi alla har någon period i livet när man inte riktigt orkar kämpa utan bara ger upp istället, enklast så. Nu får man ju ha det också men med vetskapen att då kämpar den andre hälften åt en :)  Ja det var bara någon dag man var lite panikslagen, sen släppte de fort och man bara njöt av allt, ställde sig upp igen :)  Skönt ju, ledighet är som bäst när man jobbar som mest :)  kram

  2012-02-22 | 21:50:34
  Bloggadress: http://lavali.blogg.se/
 • Sara säger:

  Dem var inte otäcka, bara ovan vid smaken tror jag =)

  2012-02-23 | 06:14:57
  Bloggadress: http://saaraaaa.blogg.se/
 • Maria Helander säger:

  Vad kul att jag fick lära mig mer om matsmältningen! Tack för att du delade med dig och tack för en fin blogg. Var har du hittat informationen om matsmältningen, om man vill läsa mer?

  Tack för att du också lämnade en kommentar på min blogg. Och för att svara på din fråga - Så håller jag kurser i bland annat "viktnedgång med hjälp av KBT".

  Varma hälsningar och ha en fin dag!

  2012-02-23 | 07:00:08
  Bloggadress: http://www.mariahelander.se

Kommentera inlägget här: