Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Mineral Zink

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Hej Hej Välbefinnare,

Fick en önskan av en läsare, och vän, att berätta lite om zink, som hon har hört är bra för håret, hud och naglar. Och givetvis ska jag berätta allt jag vet.

Zink behövs i över 100 olika enzymer och används i flera funktioner än någon av våra andra mineraler, vilket gör zink otroligt viktig för vår hälsa och välbefinnande. Zink är vattenlösliga, och delar av det försvinner från jorden vid regn precis som zinken i din mat försvinner ut i vattnet när det kokas. Alla vattenlösliga mineraler fungerar på detta vis, och av den anledningen bör man använda vattnet som grönsakerna kokas i för att ta nytta av ämnena.

Det är väldigt vanligt med zinkbrist på grund av att de saknas i jorden som våra frukter och grönsaker växer i. Dom ämnen som "tävlar" mot zink om upptagningen är kalcium, koppar, järn, fosfor m.fl. Mjölk och ägg försämrar upptaget av zink. Zink i kött absorberas enklare än det i grönsaker.

Zink finns som mest i kött, men allra högst är i ostron. Oftast beror den höga nivån av zink i kött på att djuren har matats med foder berikat med extra zink för att öka tillväxten och att dom ska växa snabbare. Finns också i havre, råg och andra säd, men zinken sitter i höljet/skalet av produkterna så om grynen/sädet mals ner eller raffineras försvinner den mesta zinken. Rekommenderat intag är 15mg. 

Så, vad har zink för funktioner? Zink används vid skapandet av många enzymer, enzymer är en katalysator, något som påskyndar och påtrycker för att en kemisk reaktion ska inträffa. Ett enzym som innehåller zink är ett som heter carboxyypeptidase som används vid nedbrytningen av protein. Zink är också en kofaktor för enzymet
alkalisk fosfatas, som används för att bidra fosfor till skelettet. 

Några punkter på zinkens funktioner i kroppen:
  • Zink agerar som en antioxidant som skyddar cellerna mot fria radicaler.
  • Behövs för föreningen av nukleinsyror som finns i både DNA och RNA, och zink behövs också för att DNA förvandlas till RNA.
  • Stödjer immunförsvaret genom att producera och förbättra anitkropparnas reaktionsförmåga vid inkräktare i kroppen och genom att hjälpa, stödja och förbättra dom vita blodkropparna.
  • Stärker skelett och tänder.

Tecken på överskott och för mycket zink i kroppen kan vara svindel, immunförsvars försvagning/försämring, kräkning, snabba hjärtslag, alkohol intolerans mm. Det är större chans att man får brist på zink i kroppen och som symptom som skulle visa sig är minskad sexlust, åldrande (grå och rynkor), risken för infektioner är större, utmattning, trötthet mm. 

Zinken förvaras i skelettet och skelettmuskler, men också i hår, hud och naglar. Och till svaret på min läsares fråga så hjälper zink till med läkning av sår genom att hjälpa till att skapa kollagen som är bra för huden. Zink ser också till att nivån av vitamin A i kroppen är i balans, det hjälper också till vid användandet av vitaminen. Och vitamin A är viktigt för hälsosam hy. Zink hjälper också mot akne eftersom att den stödjer skinn-körtlarna.