Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Skillnader & likheter mellan fyra olika mjölkalternativ

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Hittade en forsknings studies där dom informerar om soja-, havre-, ris- och komjölk och dom olika likheter och skillnader. Länken hittar ni längst ner i detta inlägg om ni vill läsa mer (totalt 27 sidor). Det finns flera listor med näringsinnehållet som jag absolut tycker att ni ska ta er tid att titta på. Men här har jag samlat viss fakta om dom olika mjölkerna.


Soya
Sänker plasma LDL-kolestrolet
Innehåller ej kolesterol
Energin kommer från en jämn fördelning av kolhydrater, protein och fett
Har lågt GI värde
Mer folat och järn än i mjölk
Upptaget av järn, zink och kalcium hämmas av fytinsyra
Bör ej drickas av nöt allergiker

Innehåller lika stor del mättat som omättat, men också trippelt så mycket fleromättade fetter (omega-3 &omega-6)


Mjölk
Innehåller kolesterol
Den mest energin kommer från protein
Mjölkproteinet tas upp lättare än hos andra mjölk produkter
Mer mättat än omättat fett
Mer enkelomättat än risdryck och havredryck.
Innehåller inget omega-3 eller omega-6
Har lägre andel kolhydrater än sojamjölk och rismjölk
Har lågt GI värde, men genererar mest insulin av dom tre mjölktyperna
Innehåller mer kalcium, fosfor, jod, zink, vitamin B2, vitamin B12 och berikat med vitamin D.


Havremjölk
Innehåller ej kolesterol
Energin kommer från en jämn fördelning av kolhydrater, protein och fett
Balanserad nivå ab omega-3 och omega-6
Har lägre andel kolhydrater än sojamjölk och rismjölk
Innhåller fibrer som heter betaglukaner
Har lågt GI värde
Mer järn än mjölk

Innehåller 0.6g fleromättat, 0.8g omättat och 0.2g mättat fett

Ris
Innehåller ej kolesterol
Mest energin kommer från kolhydrater, väldigt lite från protein
Innehåller mer omega 6 än omega 3
Högt GI värde
Mer järn, selen och vitamin E än mjölk

Innehåller 0.6g fleromättat, 0.2g omättat och 0.1g mättat fett

 

 

http://www.svenskmjolk.se/Global/Dokument/Dokumentarkiv/Forskning/Forskningsrapporter/FoR%207079-I%202008-12-18%20N%C3%A4ringsm%C3%A4ssig%20j%C3%A4mf%C3%B6relse%20av%20sojadryck,risdryck,%20havredryck%20och%20mj%C3%B6lk.pdf

Kommentarer

  • Art By Tina - Konst & Fashion säger:

    Jag är faktiskt skitbra på att sticka - och snabb! - fast tålamodet finns där inte riktigt - så jag stickar i preioder. Halsduken kanske tog 4-5 timmar sammanlagt. Fast någon månad i tid.

    2012-02-08 | 15:54:33
    Bloggadress: http://trueborn.blogg.se/

Kommentera inlägget här: