Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Bor-Mineral

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Hej hej,

En mineral som många inte hört talas om, inte jag heller, är bor. Bor omvandlas till borat innan det tas upp. Man vet ännu inte med säkerhet om detta är en essentiell mineral. Och man är inte hundra procent säker på vad mineralen har för nytta i kroppen. Men det verkar som om den hjälper till att upprätthålla balanserad kalcium nivåer, vilket då också leder till att det är viktigt för att bibehålla friskt skelett. En anledning till att man tror att borat är viktigt för kalcium balansen är då mycket borat har hittats i bisköldkörteln. En av dom viktigaste uppgifterna detta organ har är att det är del kalcium metabolismen.
Man tror också att borat upprätthåller en balans av magnessium och fosfor, vilket betyder att det är viktigt för många mineralers placering och rörelse genom kroppen och cellerna.

Brist på borat tros leda till benskörhet och onormal mineral metabolism, men mer forskning måste göras innan vi vet med säkerhet.

Bor finns i jorden så frukt och grönt har bor, men rikast bor innehåll finns i äpplen, vindruvor, päron, nötter och gröna salladsblad. Jorden i Norden innehåller däremot väldigt lite bor och av den anledningen kan vissa behöva supplement av mineralen.

kram

(Vill också påpeka att vissa böcker säger att man är säker på ovan information, medans andra menar på att mer forskning måste göras. De böcker jag läser säger att mer forskning måste göras innan man kan veta med säkerhet.)

Kommentarer


Kommentera inlägget här: