Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

E-nummer (Hjälp)

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Go Morgon!!!

Jag har funderat lite... som jag redan berättat lite om så kollade jag på en dokumentär på kanal 2 häromdagen som var super intressant. Minns inte vad programmet hette alls tyvärr, men det var bra. Det handlade om hur många kemikalier vi människor egentligen stoppar i oss och hur skadliga dom kan vara. Dessutom berättade dom att det är en stor chans att dessa ämnen förs vidare till barnet om kvinnan skulle bli gravid, vilket skulle leda till flera obalanser i fostret och sedan vid födseln.

Detta fick mig givetvis då att fundera på alla dessa E-ämnen som används som tillsatser i mat, men också tyger, kosmetika mm. Hela detta ämne gör mig fundersam, har kollat runt lite på nätet för att se vad ett E-ämne egentligen är. Jag har hittat mycket info, men ingen som helst info om det jag mest ville veta: Vilka kemiska ämnen har "blandats" för att skapa ett specifikt e-nummer/ämne?

Enligt livsmedelsvärket ska alla e-nummer eller namnet på ämnet anges på förpackningen samt vilken funktion ämnet har, tex färgämne. sötningsmedel, men undantag finns för modifierad stärkelse. Enligt andra sidor behövs nr inte skrivas heller för arom ämnen. Och för att ett E-nummer ska godkännas måste ämnen vara viktigt för produkten det ska användas i eller ha ett värde för konsumenten.

När man letar efter svar på om E-ämnen är farliga hittar man info om att det är mängden som avgör om ämnet är skadligt. Många av dom ämnen som används i Sverige används inte i andra länder i Europa, och vise versa. Vi får i oss ungefär 150 olika tillsats ämnen per dag som är syntetiska, vilket motsvarar ungefär 7kg/år. Detta enbart för att maten ska lukta bättre, ha bättre färg, konsistensen ska vara bättre och maten ska smaka mer. Visste ni att dom utförde ett test på människor som fick prova naturlig vanilj och vanillin (konstgjort) och dom föredrog vanillin, det är troligtvis en anledning till att företag skapar tillsatser istället för att använda den riktiga varan.

Några exempel på hälsorisker med E-nummer.

E 102 tartrazin: Färgämne (gul) som kan leda till hyperaktivitert hos barn, astmaanfall och rinnande ögon.
E 150 d Sockerkulör, ammoniaksulfitprocessen: Färgämne (röd, brunn, mörkbrun och svart) Framställd genom upphettning av socker med tillsats av svaveldioxid eller sulfiter. Kan orsaka matsmältningsproblem.
E220 Svaveldioxid: Konserveringsmedel som motverkar bakterier. Kan orsaka överkänslighetsreaktioner och irritation i magsäcken då svavelsyrlighet bildas. Samma sak gäller många, inte alla, konserveringsmedel.
E 320 Butylhydroxianisol: Antioxidationsmedel som kan innebära hälsorisk för småbarn, kan orsaka allergiska reaktioner och forska har diskuterat detta ämne och om det är cancerframkallande.
E 420 Sorbitol: Sötningsmedel och konsistensmedel. Kan vid hög komsumtion ha laxerande effekt och vara gas bildande.
E 522 Aluminiumkaliumsulfat: Stabiliseringsmedel där stora doser kan ge halsbränna och magproblem. Förbjudet i Australien och New Zeeland.
E 621 Mononatriumglutamat: Detta är den vanligaste smakförstärkelse som används. Kan ge överkänslighetsreaktioner så som huvudvärk, svettningar, halsbränna, yrsel och illamående.

Vissa E-ämnen är en blandning av flera olika ämnen och jag undrar om det är någon som vet mer om uppbyggnaden eller om ni kanske kan säga mig vart man kan hitta denna information.

E-nr informationen har jag hittat i boken "Den hemliga Kocken" av Mats-Eric Nilsson.

xxx

Kommentarer

 • V säger:

  Tjena,

  Jag alla dessa tillsatser lär ju inte bara vara helt fantastiska för vår hälsa : - ) T.ex. så är så är sötningsmedlen i s.k. "light-" och "diet-produkter" måga gånger TUSENTALS gånger sötare än de vanliga, naturliga sockerarterna och de påverkar oss fortfarande, även att vi inte kan ta upp dem i kroppen som kolhydrater - Vi blir "sockerberoende" och dessutom har det visat sig att många konsumerar enorma mängder; "-För det är ju inte skadligt eller fettbildande!"... eller?

  En annan knepig sak är att det mesta handlar bara om utseendet på vår mat - T.ex. att man MÅLAR på grillränder på köttprodukter och blandar i medel för att det inte ska oxidera (få en ful yta)!? Förr i västvärlden kunde man, om brödet börjar mögla, skära bort den del som var angripen, men numera har jag hört att hela brödet måste kasseras, då det i så fall har utvecklats toxiner i hela brödet - Detta är bara ett exempel på att vi alltså får svårare att avgöra om en vara är bra eller dålig, för det har applicerats en YTA som talar om för oss att det är bra!?

  2012-01-08 | 13:44:53
 • V säger:

  Sabine, det var ett intressant inlägg du gjort förresten ; - )

  Har själv läst en del om det och du undrade ju om det fanns ytterligare lätt- eller svårsmält info och här kommer några som jag kollat på, som tillhör båda kategorierna : - )...

  Först en BBC-blogg:

  http://www.bbc.co.uk/blogs/food/2010/08/are-e-numbers-really-bad-for-y.shtml  Sen lite enkel kemi x 2 (om bl.a. E-nr):

  http://www.chemistrydaily.com/chemistry/E_number

  http://chemstuff.co.uk/2010/09/10/e-numbers/

  Den sista är lite klurigare och jag vet inte vad man kan få ut av den, men här kan man se lite trender och även ställa direkta frågor (vet inte om man får svar eller vad deras agenda är dock):

  http://thereaction.net/events/y2011/live_without_e-numbers.aspx  Ha det gott,

  V

  2012-01-08 | 14:01:47
 • Sabine-Välbefinnaren säger:

  Hej V,

  Vill börja med att tacka för rekommendationerna och svar. Har nu kollat igenom dom alla, förutom "Chemstuff" som innehöll tre st episoder från BBC om E nummer. Det som var intressant med dessa sidor var att dom menar på att det inte är E-ämnen som är farliga utan fett, socker och andra produkter vi äter. Men som jag sa tidigare, Allt beror på mängden! Trevlig Söndags kväll/Sabine

  2012-01-08 | 15:41:44
  Bloggadress: http://valbefinnaren.blogg.se/
 • Hanna säger:

  Svar: Ja jag vet , men tänkte mer på thåströms text i en av hans låtar :)

  2012-01-08 | 17:23:14
  Bloggadress: http://hwk.blogg.se/

Kommentera inlägget här: