E-nummer (Hjälp)
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
Jag har funderat lite... som jag redan berättat lite om så kollade jag på en dokumentär på kanal 2 häromdagen som var super intressant. Minns inte vad programmet hette alls tyvärr, men det var bra. Det handlade om hur många kemikalier vi människor egentligen stoppar i oss och hur skadliga dom kan vara. Dessutom berättade dom att det är en stor chans att dessa ämnen förs vidare till barnet om kvinnan skulle bli gravid, vilket skulle leda till flera obalanser i fostret och sedan vid födseln.
Detta fick mig givetvis då att fundera på alla dessa E-ämnen som används som tillsatser i mat, men också tyger, kosmetika mm. Hela detta ämne gör mig fundersam, har kollat runt lite på nätet för att se vad ett E-ämne egentligen är. Jag har hittat mycket info, men ingen som helst info om det jag mest ville veta: Vilka kemiska ämnen har "blandats" för att skapa ett specifikt e-nummer/ämne?
Enligt livsmedelsvärket ska alla e-nummer eller namnet på ämnet anges på förpackningen samt vilken funktion ämnet har, tex färgämne. sötningsmedel, men undantag finns för modifierad stärkelse. Enligt andra sidor behövs nr inte skrivas heller för arom ämnen. Och för att ett E-nummer ska godkännas måste ämnen vara viktigt för produkten det ska användas i eller ha ett värde för konsumenten.
När man letar efter svar på om E-ämnen är farliga hittar man info om att det är mängden som avgör om ämnet är skadligt. Många av dom ämnen som används i Sverige används inte i andra länder i Europa, och vise versa. Vi får i oss ungefär 150 olika tillsats ämnen per dag som är syntetiska, vilket motsvarar ungefär 7kg/år. Detta enbart för att maten ska lukta bättre, ha bättre färg, konsistensen ska vara bättre och maten ska smaka mer. Visste ni att dom utförde ett test på människor som fick prova naturlig vanilj och vanillin (konstgjort) och dom föredrog vanillin, det är troligtvis en anledning till att företag skapar tillsatser istället för att använda den riktiga varan.
Några exempel på hälsorisker med E-nummer.
E 102 tartrazin: Färgämne (gul) som kan leda till hyperaktivitert hos barn, astmaanfall och rinnande ögon.
E 150 d Sockerkulör, ammoniaksulfitprocessen: Färgämne (röd, brunn, mörkbrun och svart) Framställd genom upphettning av socker med tillsats av svaveldioxid eller sulfiter. Kan orsaka matsmältningsproblem.
E220 Svaveldioxid: Konserveringsmedel som motverkar bakterier. Kan orsaka överkänslighetsreaktioner och irritation i magsäcken då svavelsyrlighet bildas. Samma sak gäller många, inte alla, konserveringsmedel.
E 320 Butylhydroxianisol: Antioxidationsmedel som kan innebära hälsorisk för småbarn, kan orsaka allergiska reaktioner och forska har diskuterat detta ämne och om det är cancerframkallande.
E 420 Sorbitol: Sötningsmedel och konsistensmedel. Kan vid hög komsumtion ha laxerande effekt och vara gas bildande.
E 522 Aluminiumkaliumsulfat: Stabiliseringsmedel där stora doser kan ge halsbränna och magproblem. Förbjudet i Australien och New Zeeland.
E 621 Mononatriumglutamat: Detta är den vanligaste smakförstärkelse som används. Kan ge överkänslighetsreaktioner så som huvudvärk, svettningar, halsbränna, yrsel och illamående.
Vissa E-ämnen är en blandning av flera olika ämnen och jag undrar om det är någon som vet mer om uppbyggnaden eller om ni kanske kan säga mig vart man kan hitta denna information.
E-nr informationen har jag hittat i boken "Den hemliga Kocken" av Mats-Eric Nilsson.
xxx