Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Förslag på förbättring av immunförsvaret

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Immunförsvaret måste alltså få stöd från dig, och det första är att äta en varienrande kost med mycket vitminer och mineraler. Det finns så många olika sätt att förbättra och stödja immunförsvaret, och här kommer några alternativ.

Dom saker som skadar/försämrar försvaret allra mest är:

 • Stress gör så att vi utsöndrar mer utav stresshormonen adrenalin och kortisol som upphäver/kväver immunförsvaret.
 • Sömnbrist försämrar hela systemet eftersom att man inte låter kroppen laddas upp och vila.
 • Övervikt saktar ner immunförsvarets reaktioner och funktioner.
 • Ohälsosam mat- Man bör undervika socker, vit bröd/ris, raffinerade produkter och andra onyttigheter som inte ger kroppen annat än motstånd till kampen om välbefinnande. Visste du att om man har för mycket socker och insulin i blodomloppet kan vitamin C inte tas upp lika enkelt, och därför inte stödja immunförsvaret.

Och dom saker som istället stärker immunförsvaret är:

 • Solljus minskar risken för depression och därför stress. Dessutom får vi i oss D vitamin som också hjälpen kroppen att fungera som det ska.
 • Positivt tänkande är viktigt eftersom att positiva tankar och känslor påverkar immunförsvaret eftersom att positiviteten kan tränga sig in i vita blodceller. Lyckliga celler gör sitt jobb!
 • Nyttig kost som innehåller antioxidanter eftersom att dom skyddar mot fria radikaler. Fria radicaler kan  förstöra och påverka thymus körteln som är ansvarig för delar av immunförsvaret.  Amino syran arginin, vitamin A, C, E, B6, selen och zink stödjer thymus körteln. Sköldkörteln är också en del av immunförsvaret.
 • Motion ökar blodcirkulationen, rörelse och värme.
 • Antikroppar skapas av protein. Proteinet glutamin och ornitin ökar aktiviteten mot bakterier genom ökning av T-cellerna som tar död på bakterier (Killer). Histidin ökar fagocyterna och ser till att kroppen har en balans av "helper" och "suppressor" i kroppen. Cystein, metionin och glutamin arbetar som kraftfulla antioxidanter och förhindrar också virus-uppbyggnaden. Listan av aminosyrorna funktion i immunförsvaret kan göras lång, men här var några exempel.
 • Selen ökar B-cellerns. Zink reglerar antalet T-celler och fargocytos. Mangan ökar T-cellernas aktivitet. Järn ser till att balansen mellan B-celler och T-celler är bra. Magnessium och kalium är också viktigt för immunförsvarets funktion.
 • Immunförsvaret behöver även EPA fett, detta skapas efter nedbrytningen av LNA/omega 3. EPA stödjer och förstärker immunförsvarets funktioner. Om denna fett syra saknas kan neutrofiler och basofiler inte göra sitt jobb och reagera under inflammationer.Som med alla andra funktioner i kroppen behöver kroppen va i balans för att nedbrytning ska kunns ske, sån det är alltså ingen självklarhet att man kan bryta ner fettsyror
 • Vitamin E och Vitamin B6.
 • Folsyra, vitamin B5 tillsammans med Vitamin B12 är nödvändiga för produktionen och funktionen av vita blodkroppar, som jobbar med immunförsvaret.
 • Vitlök,Kamomille te, och plantor så som aleo vera, ginseng, röd solhatt, kryddnejlika mm.
Sen är det självklart att alla kan behöver andra/olika metoder för att förbättra immunförsvarets förmågor, funktioner och aktivitet för att kunna hjälpa kroppen. Dom som har allergier till exempel har för många T-cell "helper" jämfört med T-cell "suppressor".


xxx

Kommentarer

 • Rinki säger:

  Väldigt intressant inlägg och det känns dessutom väldigt aktuellt just nu, när det är mycket sjukdomar och sådant i luften! Så tack så mycket :).  Sv: Aww, kul att du fick bekräftelse från den där lilla tjejen, sådant är alltid mysigt. Jag har nog generellt, haft det lätt att connecta med barn och så, älskar verkligen de små! Längtar lite tills man kan skaffa egna ;).  Ja, Spanska är ju så bra på det sättet att det är ett så himla stort språk, rätt så fint också.  Okej, det låter som ett bra inlägg med steg-för-steg matlagning :).  Hoppas att din helg har varit super!  Kram

  2012-01-29 | 17:32:32
  Bloggadress: http://rhulth.wordpress.com
 • Art By Tina - Konst & Fashion säger:

  Haha har du inte hört att Buffalos är det nya heta. Nej, kanske inte till jobbet - men till en fest då & då. Javisst! Känns bra att haffat ett par nya - har fortfarande en gnutta ilska inom mig från när pappa berättade att han eldat upp mina gamla.  Gött - Indien kommer närmare för varje dag!

  2012-01-29 | 19:45:34
  Bloggadress: http://trueborn.blogg.se/
 • Maria en av norrlands bloggar säger:

  Hej allt bra med dig ? vill du vara med på dagens blogg :) http://mariaenliten.blogg.se/2012/january/bli-dagens-blogg-2.html#comment

  2012-01-29 | 19:50:54
  Bloggadress: http://mariaenliten.blogg.se/
 • Rinki säger:

  Sv: Tack, dock är det inte min bild och av den att dömma så lär den vara tagen i London eller någonstans där :). Men håller med om att bilden är väldigt läcker.  Det där är svårt faktiskt, jag tror aldrig att man kan känna sig 100% redo innan man är där, i den situationen faktiskt. Sedan är det ju klart att de där 9 månaderna hjälper en att förbereda sig. Men innan en graviditet tror jag aldrig att man kan vara riktigt säker.  Just det, du skulle ju ha en jättespännande helg :) berätta hur det var på modevisningen och vad åt ni för goda 3-rätters?  Kram

  2012-01-29 | 19:51:08
  Bloggadress: http://rhulth.wordpress.com
 • Monia säger:  Hej! Just nu har jag en tävling i bloggen där du kan vinna ett presentkort värde 250 kr hos HejBaby.se - tuffa kläder för barn 0-6 år :) Kika gärna in och var med i tävlingen :) Har du inte barn själv kan det vara en bra present till någon. Om du inte gillar reklamkommentarer som denna så ber jag om ursäkt, radera den bara... Har jag råkat skicka till dig fler gånger så ber jag återigen om ursäkt. Inte lätt att hålla koll på alla man vill göra reklam för :)  http://moniasundgrenjansson.blogg.se/2012/january/vinn-presentkort-hos-hejbabyse.html

  2012-01-30 | 10:57:18
  Bloggadress: http://moniasundgrenjansson.blogg.se/
 • marielle säger:

  Det tycker jag absolut att du ska göra :) Och skulle det vara så att det inte är någon hit, så har du bara slösat bort två minuter .. och en deciliter mandelmjöl ;p

  2012-01-30 | 18:38:33
  Bloggadress: http://oncewewereheroes.blogg.se/

Kommentera inlägget här: