Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Fosfor-Mineral

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Hej Hej,

Mer om mineraler, och denna gång ska jag gå igenom fosfor. Säger jag fosfor tänker många på eld eftersom att det brinner lätt, eller gravida kvinnor då det sägs behöva högre halter an vanligt.

Fosfor mängden till förhållande av kalcium bör vara lägre, man bör alltså ha lite mer kalcium än fosfor (1:1-1,5:1). Denna balans är viktig för skelett formationen, om det finns för mycket fosfor finns inte mycket plats kvar för kalcium i skelettet. Dessa två ämnen kämpar om att  bli upptagen först, och fosfor tas enklast upp i kroppen. Det är bisköldkörtlarnas hormon som styr upptaget av båda dessa mineraler.

Förutom formationen av ben och tänder hjälper den även till vid många kemiska reaktioner som inträffar i kroppen. Jag skrev ett inlägg om ATP molekyler i kroppen som ger kroppen energi. I en sån molekyl finns tre fosfor molekyler som avger energi när en av dom bryts loss. Det är även viktigt för protein föreningarna som arbetar med växandet, lagning och underhållandet av cellerna och vävnad.
Fosfor är också viktigt, tillsammans med fett, för att skapa och bevara membranet som skyddar cellerna. Om membranet är i gott skick har de kontroll på vad som kan trängas igenom in och ut genom cellväggen och det ser också till så att cellen är rörlig.
Denna mineral hjälper även till vid kontrollen av pH värdet, så att det varken blir för basiskt eller surt, vilket är en orehört viktig funktion i kroppen.

Symptom av fosforbrist är svaghet, anorexia, skelettsmärtor, stela leder mm. Men denna typ av brist förekommer inte ofta, eftersom att vi äter så mycket kött, dricker så mycket läskedrycker och snabbmat. Höga nivåer av fosfor kan leda orsaka diarre, förkalkningar, förhindra upptaget av zink, kalcium och magnessium. 

Fosfor finns i kött, och även i andra produkter som är rika på protein, så som mjölk, nötter, ost coh ägg. Kött har mycket högre nivåer av fosfor än kalcium, medans fisk innehåller mer kalcium än fosfor. En mer jämn kalcium och fosfor balans finns i mjölkprodukter. Läsk höjer nivåerna av fosfor extremt mycket, vilket är något som oroar forskarna mycket.  Om man leder av svagt skelett ska man nödvändigtvis inte bara äta mer kalcium, man bör också sänka intaget av fosfor.

xxx

Kommentarer


Kommentera inlägget här: