Läst lite mer om kolhydrater idag och hamnade på avsnittet om Glycemic Index, GI. GI är dom värden som satts på föda för att informera om hur snabbt det tas upp i blodomloppet. Ett lågt nummer säger att det tar lång tid (så som gröna grönsaker), medans ett högt nummer berättar att det går väldigt snabbt (så dom vanligt strösocker). Kokt potatis (fast) har ett GI på 90 om man äter potatisen direkt, men om man istället kyler ner den och sen värmer den är det nya GI värdet 33. Detta är en av den första informationen jag fick om GI, och jag blir lika imponerad varje gång. =) Ju högre nivå av stärkelser och fibrer det är i produkyten, desto lägre GI värde blir det. För längre listor på produkter och deras GI kan man googla och hitta många och långa listor.
Från lågt (10-60) till högt (100-150)
Maltos 150
Druvsocker 141
Russin 95
Vit ris 95
Kokta morötter 85
Honung snitt 78
Banan mogen 84
Majs produkter 75 (men kan variera)
Banan, övermogen 74
Bovetagröt 64
Spagetti 60
Brunt ris 55
Nougat 46
Soyamjölk 43
Banan, omogen) 43
Kidney och svarta bönor 39 (konserverade 74)
Röda linser 36
Grapefrukt 25
Filmjölk 15
Nötter 15-30
Svamp 20 (varierar beroende på svamp)
Tomater 15
Hummus 9
Kram kram
Bloggadress: http://trueborn.blogg.se/