Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Jod-Mineral

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Hej Hej,

Då ville jag berätta lite om mineralen jod, som finns i vissa bordssalter. Denna mineral behövs för produktionen av hormon i sköldkörteln, dessa hormon styr energin som används vid ämnesomsättningen och hur snabbt maten bryts ner. Det hjälper även till med skapandet av ATP molekyler som används som energy för hela kroppen. (Lär mer om ATP här(X)). Andra hormon är viktiga för produktionen av/skapandet av proteiner med amino syror och därför också växa.

Jod är giftigt, men när det har ändrat form och blivit en negativt laddad jon/atom så är det snarare en livsviktig mineral. Omvanligen av jod (iodine) till jodsalt (iodide) sker i magen. Jodsalt är inte samma sak som bordssalt, utan är en typ av mineral. En antioxitant som heter glutation (tre olike aminosyror som skapat en molekyl/ett protein), används vid ombildningen av jod till jodsalt.

Brist på jodsalter kan orsaka sjukdomen struma som visar sig i förstorad sköldkörtel. Sköldkörteln kan inte utsöndra dom hormoner som behövs, detta för att jodsalt saknas. Detta tillstånd kan alltså rättas med jodsalt, om det är det som är roten till problemet. Symptom som kan visa sig vid brist är viktökning, låg energi nivå, vissa typer av cancer (bröst, livmoder), skört hår, minskad sexlust , hypothyoidis mm.

Städer nära havet har oftast jod i jorden och tillför därför tillräckligt med jod om man äter mat från området. Om jorden har brist på jod leder det ofta till problem, men som vanligt varierar detta beroende på vad du äter.

Upptagningen av denna mineral sker snabbt och enkelt upp i blodet och det filtreras lika snabbt och enkelt genom njurarna och försvinner ut med urinet. Inget jodsalt förvaras i kroppen och därför måste det ätas regelbundet. Men det kan ändå leda till överskott eftersom att så mycket och för mycket bordssalt används av många människor, och då speciellt om man äter mycket snabbmat. Också ett överskott kan påverka sköldkörteln
p
å ett negativt sett.

Finns som mest i produkter från havet, så som fisk, skaldjur och sjögräs. Kelp, som är ett samlingsnam för brunalger som används istället för bordssalt. Kelp innehåller betydligt fler mineraler och mindre mängd natrium än vanligt bordssalt.

kram

Kommentarer

 • Yoannah säger:

  Åh tack så mycket!  Det är med jod-brist är inte kul. Har själv en dåligt fungerande sköldkörtel men innan docktorn kom på det hade jag gått upp 10kg

  2012-01-31 | 08:54:08
  Bloggadress: http://yoannahh.blogg.se/
 • Rinki säger:

  Bra inlägg :) jod är verkligen viktigt.  Sv: Jag har en hel del vänner som har barn och en som väntar barn just nu. Men däremot är vissa av mina vänner äldre än mig och vissa jämnåriga. Men egentligen tror jag inte att åldern är det som är viktigast, det handlar mycket om relationen man är i, personen man är samt vilken livssituation man har. Sedan är det klart att man klarar sig oavsett tror jag, om man har lite hjälp från någon.  Det är härligt med barn, men jag vill plugga klart och möjligtvis resa lite, precis som du innan jag skaffar barn.  Nej, herregud det är klart att du inte är lat. Såg inte att det låg uppe på bloggen, annars hade jag självklart kikat på de inläggen.  Såg ut som att helgen var bra! Middagen såg supergod ut :). Blev lite hungrig nu till och med, hehe.  Hur ser dagen ut idag?  Kram Kram

  2012-01-31 | 10:00:35
  Bloggadress: http://rhulth.wordpress.com

Kommentera inlägget här: