Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Olika typer av vatten

Kategori: -Water

Bubbelvatten, kolsyrat vatten med smak, kranvatten... ja, det finns verkligen många olika typer av vatten. Jag gjorde för ett tag sen ett inlägg där jag svarade på en läsares frågor, där den ena frågan var om det var nogon skillnad på dom olika vatten som finns. Och här kommer alltså en liten uppdatering.

Det är ju verkligen riktigt svårt att veta vilket vatten man ska dricka och frågan är om det ens finns ett svar på den frågan. Men här ska jag igenom många typer av vatten och andra tips.

Det finns flera olika typer av tillsatser som används i kranvattnet av olika anledningar. Klor och kloramin änvänds som desinfektionsmedel, dom tillsatserna skapar sen nya produkter i vattnet så som bromat och klorit. Bekämpningsmedel så som atrazin, som används vid produktionen av majs, har också hittats i vatten, då detta har tagits upp i grundvattnet. Informationen om atrazon har hittats gällande vatten i USA. Men det jag menar är att grundvattnet kan ta upp vilket ämne som helst från jorden som används till mototvägar, vid växtproduktion, luftmiljöförstöring eller ämnen för uppbyggnaden av hus, som sen kan skada oss när vi dricker vattnet.  Du ska själv kunna kolla upp hur just ditt vatten ser ut. Håller på att ta reda på vad som finns i mitt Stockholms vatten. Jag återkommer på den frågan om jag får svar.

Brunnvatten kan innehålla fler mineraler än kranvatten eftersom att inget har gjorts med detta vatten, men chansen till gifter är högre av samma anledning.

Källvatten är oftast den naturligaste varianten av vatten, och många företag använder sig av denna typ av vatten. Klor kan tillsättas för desinfektering, men utöver detta används inte några tillsatser (oftast). Denna typ av vatten kan också bli förorenat från ämnen som finns i jorden runtikring källan. Kolla in hemsidan findaspring.com och kolla om de finns källvatten nära dig. (Redan kollat på Sverige, och de finns två ställen nära Göteborg).

Mineralvatten innehåller ofta mycket mineraler, och vissa av denna typ är också bubbliga. Jag visste inte att de fanns bubbelvatten i naturen. Ibland försvinner kolsyran under färden till fabriken där förpackning sker, då lägger man till koldioxid som skapar kolsyra. Kolsyran kan i längden skada kroppen om man dricker för mycket av denna typ av vatten, detta eftersom att kolsyra kan påverka pH värdet och dess balans. Denna typ av vatten kan också innehålla gifter från naturen, men inga bakterier eftersom att dom inte kan leva i denna typ av miljö.

Filtrerat vatten är när ett filter används för att ta bort bakteria, metaler och/eller kemikalier mm. Varje filtreringsapparat fungerar på olika sett och tar bort olika och olika mycket ämnen. Men generelt är detta bra vatten

Destillierat vatten är vatten som görs till ånga, där ångan samlats upp som sen skapar vatten. Detta tar bort dom flesta mineraler, kemikalier och organismer. Eftersom att denna typ av vatten inte innhåller några mineraler, utan enbart rörliga och energirika kemikalier, attraherer detta nya ämnen, och då både mineraler och gifter. Av denna anledning bör man inte dricka enbart destillierat vatten. 

Målet när man väljer vatten är ju att de ska vara utan oönskade bakterier, kemikaler och tillsatser. Så det vattnet som är bäst är destillierat vatten och filtrerat vatten, som filtreras hemma i din egna filtrerings apparat. Men kloret i ditt kranvatten kan du få bort genom att hälla upp vatten i en kanna och låta den stå i några timmer, på detta sett avdunstas kloret från vattnet, dessutom smakar vattnet mycket bättre.

xxx

Kommentarer


Kommentera inlägget här: