Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

TV program "E-nummer" (del 2/del 3)

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej hej,

Idag gick del tre av "E-nummer" på kanal 2 klockan 18. idag Jag såg del två igår, men missade alltså första delen.

Detta avsnitt fortsatte dom prata om hur många naturliga E-nummer det egentligen finns, och att alla inte är syntetiska. Grejen med E-nummer är att vi vill ha kakor utan kalorier, produkter som kan förvaras länge, se lika goda ut som dom smakar och också ska dom smaka samma sak varje gång. Så det är en anledning till att dom finns.

Några helt naturliga E-ämnen är E471  som är gjord på sojabönor, och E410 från fröna från johannesträdets bönor. E407 är ett stabiliseringsmedel som kommer från alger, som också används för att ersätta fett.

Emulgeringsmedel (E-400 talen) används för att kunna blanda vatten och fett. Diskmedel är ett sånt emulgeringsmedel. En naturlig emuleringsmedel är äggula.

E412 används i light produkter, eftersom att det ersätter fett och liknar fett används för en gräddigare och fetare känsla av maten.  Tillsatsen gör att vatten hålls kvar i produkten och ger känsla av fett mat.

Socker är svårare att ersätta, men olika substitut finns. Ett alternativ är sukralose, som är mycket sötare än riktigt socker men har en annan molekyl uppbyggnad. Skillnaaden är att E-nummer sötningsmedel inte ger någon energi, men sötman förbereder kroppen på att energi är på väg. Men detta blir bara falsk info kroppen får. Detta kan göra att man blir hungrigare och därför äter vi mer. 

xxx


Kommentarer


Kommentera inlägget här: