TV program "E-nummer"
Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar
Lite roligt att detta program gick på TV idag när jag just skrivit ett inlägg om detta. Del två av tre gick idag på kanal 2, och imorgon kl 18 går del tre.
Dom pratade om det är möjligt att E nummer kan gör mer nytta än skada i kroppen. Jag fick inget direkt svar på detta, men de finns inte några raka svar på vissa frågor, men jag lärde mig mycket nytt som jag inte hade den blekast aning om.
Dom gjorde ett experiment där dom delade en gris i mitten, dom la den ena halvan i salt över natten för att sen bli upphängd i ett rum på 21 grader. Medan andra halvan hängdes upp utan att först ha legat i salt. Grisdelarna får sen hänga i 10 dagar! grisen som inte legat i salt stank fruktansvärt och hade 610 miljoner bakterier, medans den andra halvan inte luktade någonting alls och bara hade 68 000 bakterier. Salt drar ut vätska ur köttet, vilket gör köttet torrare vilket gör att bakterier inte kan röra sig in och ut lika enkelt som när salt inte används, och inte heller växa eller utvecklas.
Salt dödar däremot inte alla typer av bakerier, ett exempel är botulism. Detta är den mest farliga bakterien som orsakar förlamning och död. Nitrater gör att denna bakteria inte utveklas. Därför har man skapat E252 (kaliumnitrat/potassiumnitrate) för att skydda mot denna livsfarliga bakterie. Man kan skapa egen E-252 genom att blanda kalcium ur aska, dynga och urin. För i tiden användes de också för skapandet av krut.
ADI (Accepteble daily intake) är den nivå av E numret som man kan äta utan att det är skadligt. Vissa E nr har inget ADI, så därför anser man att det är ok att äta dessa om man äter en "vanlig" diet. Vad det nu skulle betyda!
Oxygen pverkar manga produkter genom oxidising, kollade pa ett apple som snabbt forandras.
E941=Kväve, används för att få bort syret, så att den inte kan oxidera. Också antioxidant-tillsatser används för att skydda mot oxidering. E220/Svaveldioxid från vulkaner används i vin av denna orsak, och E300/askobinsyra finns i apelsiner och har samma effekt.
Visste ni att många av dom E nummer som finns också finns naturliga i kroppen.
E920 finns i hår men används i mjöl så att de enkelt kan blandas med andra ingredienser.
E1105, påminner om tårar och finns i ost och vin. Skyddar mot bakterier.
E280 finns i svett och förebygger mögel från att växa på bröd.
E507 finns i magsyran, och är en salt som surhetsregleringsmedel.
E422 finns i kroppsfett och används som konsistensmedel.
90 st av alla tusentals E-nr finns naturligt i kroppen. Jag fick ingen uppfattning om förändringar behövdes göra på produkterna för att de skulle bli en kopia av E-nummret. E-nummer blir de inte förrän det använda i maten.
xxx
Bloggadress: http://trueborn.blogg.se/