Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Bioflavonoid tidigare kallad Vitamin P.

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Hej,

Det finns många olika typer av bioflavonoider, ungefär 5000 olika, och dom är alla uppbyggda olika, finns i olika produkter och har olika funktioner men också några liknande. Många av dom är vattenlösliga. Några av dom bioflavonoider som finns är citrin (en mineral), hesperidin (antioxidant), rutin, flavon, flavonols (eng), catechin (en antioxidant) och quercetin (eng).

 • Denna vitamin är huvudskligen viktigast i genomträngligheten för näring, koldioxid och syre i kapillärrören. Genomtränglig på engelska är permeability (P-Faktor), därav P i vitaminen. Det gör också kapillärerna starkar, vilket tros förhindra infektioner. Kapillärerna är det som kopplar pulsådern till ådrorna.
 • Den är också betydelsefull för upptaget av C vitamin och det skyddar också vitamin C mot oxidation, vilket betyder att C vitaminen funktioner kan utnyttjas under en längre period. Oxidation betyder att syre (Oxygen) mängden ökar i molekylen och molekylen förändras till en annan. Vitamin C och P arbetar betydligt bättre tillsammans än på egen hand,
 • Bioflavonoid kan också förebygga både virus och bakterier, då dom stör syftet med dessa så att dom inte fungerar. Forskning har gjorts på både HIV viruset och Herpes simplex viruset och det har visats hjälpa.
 • Syre som bränns kan skapa fria radikaler och bioflavonoid skyddar kroppen från att skadas från dessa, det är antioxidanter som används för att förstöra dom fria radikalerna.
 • Delar av denna vitamin anänds också som konserveringsmedel för att förebygga fett från att oxidera.

Detta ämne tas lätt upp ur tunntarmen, och väl i kroppen används det eller så elimineras det med urinet eller svett. Mycket små mängder förvaras i kroppen.

Forskare har inte kommit fram till eller bevisat om denna vitamin är livsviktig/essentiell, men som ni ser så har dom många funktioner. Det finns ingen information om nivå av ämnet som kan leda till överdosering, inte från någon av dom olika typerna av vitamin P. Men eftersom att kroppen enkelt eliminerar dessa ämnen med urinet eller svettningar så är risken för toxicitet liten. Symptom på att du har för lite bioflavonoider är: lätt att få blåmärken eller blödningar (näs, ögon), missfall, menstruationsstörningar mm.

Finns i kakao, men kan ha tagits bort vid produktionen av chokladen eftersom att det har en bitter smak. Det finns även i te, vin (tanniner) och i fruktköttet av citrus frukter. Också i aprikoser, plommon, papaya, körsbär mm. Några av dom grönsaker som bioflavonoider finns i är grön paprika och broccoli. Det är denna vitamin som ger frukt och grönsaker dess pigment, gul eller röd/blå. Så om du äter gula frukter och grönsaker samt äggulan får du i dig bioflavonoider.

xxx

Kommentarer

 • Yoannah säger:

  Det känns som jag lär mig hur mycket som helst av att läsa din blogg!  sv: Ja gör så! Det kan vara lite knivigt i början men efter ett någon gång så går det snabbt och lätt. Och snyggt blir det :)

  2012-01-09 | 22:41:36
  Bloggadress: http://yoannahh.blogg.se/

Kommentera inlägget här: