Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Koppar

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Koppar är både giftig och essentiel för hälsan, beroende på om det påverkar kroppen på ett postivt eller negativs sätt beror helt på mängde. Det är nämligen giftigt i höga mängder men essentiell i den rätta mängden.
 
Jag har nämt tidigare att alla mineraler har en annan mineral som den samarbetar och tävlar mot i kroppen, och för koppar är detta zink. Dessas två tävlar i magsäcken och tarmarna om upptagningsområdet (dom delar ställe), så om kopparnivån är mycket hög jämfört med zink är det koppar som blir "vinnaren" och tas upp i kroppen. Detta även om zink nivån är hög, men inte tillräckligt hög. Det är en balans av dessa som har betydelse och inte mängden av dom båda separat. Väl inne i kroppen samarbetar dom båda mineralerna för att uppnå olika metabolismiska reaktioner.
 
FUNKTION: Koppar är en viktig coenzym som behövs för flera olika enzymes aktivering. Bland annat enzymer viktiga för formationen av melanin som används för pigmenten av hud och hår. Den behövs också för aktivering av enzymer som behövs för collagen som behövs för elastin formation som bland annat blodkärm är uppbyggda av. Andra enzymer koppar är nödvändiga för är dom som transporterar syre och nervimpulser i i hjärnan. Nervimpulser eftersom att koppar, som andra metaler, är en ledare/konduktor av elektrisitet vilket är otroligt betydelsefullt för att fungerande nervsystem.
 
Koppar hjälper också kroppen med att ta upp järn och sen också så att järnen sammansätts med hemoglobinet för att skapa blod. Järnet är den delen i hemoglobin som förflyttar syre runt kroppen i blodet till samtliga celler i kroppen.
 
Koppar tillsammans med zink är viktigt för sköldkörtelns funktion eftersom dom båda mineralerna hjälper till vid omvandlingen från T3 till T4, två hormoner i körteln.
 
Används mot:
Anemi
Vitiligo (hudsjukdom som påverkar pigmentet)
Trötthet
Allergi
Magsår
Ledproblem
 
 
BRIST/ÖVERSKOTT: Brist på coppar är inte vanligt eftersom att det finns mycket av denna mineral i vattnet vi dricker om det transporterats via koppar-rör. Men om man får kopparbrist är symptomen vattenuppsamling, svagt skelett, prigmentförändringer/problem, låga nivåer av vita blodkroppar och försenad & efterbliven tillväxt. Några av dom ämnen som sänker kopparnivån är vitamin C, zink och mangan.

Dom som lider av schizofren, epilepsi, höga kolesterolvärden och kroniska inflammationer av leder har oftast höga nivåer av koppar. Koncentrationssvårigheter, dåligt minne, stamning, hypokondri, PSM mm är andra symptom på för mycket koppar i kroppen.  Högt intag av protein och färska grönsaker ökar upptaget av koppar i födan. Dom som har höga nivåer av denna mineral skulle kunna kolla om deras vatten levereras i kopparrör och i så fall minska intaget av kranvatten och istället köpa vatten. Samtidigt öka intaget av zink eftersom att det minskar upptaget av koppar.
 
KÄLLA: Denna mineral finns rikt i skaldjur speciellt ostron, oliver, hasselnötter och lever. Men framför allt finns det rikt i vatten som transporterats i koppar vattenledningar. Mjukt vatten kan bättre transportera koppar än hårt vatten.
 
 

Kommentarer

 • blackelf säger:

  När du är helt klar med din utbildning så ska jag utmana dig att skriva ner en månadsmeny som gör att man får i sig tillräckligt av alla ämnen utan att få bristet och utan att de krockar med varamdra :)

  Men jag gissar frukt grönt och frön, och hela kostcirkeln i en stadig variation..precis som folk alltid hävdat :)

  Svar: Hej Hej, Vad glad jag blir att du säger så och tror på mig. Det är ju en grej som jag vill göra när jag är klar med studierna. Grejen är att man behöver titta på varje människa individuellt när man ger kostråd, eftersom att alla är olika och mår bra/dåligt av olika typer av mat. Men jag hjälper gärna till när jag är klar. =)

  Frukt, grönt och frön tror jag absolut på (frukt i måtta för vissa), kostcirkeln varierar helt. Vissa människor mår inte bra av att blanda kolhydrater och protein, eftersom att dom kräver olika pH värden i magen och tarmen för nedbrytning.

  PS. Du kanske till och med har något förslag på inlägg, jag tänkt om du har något specifikt du tänker på kring hälsa och kost?!

  Kram kram
  Sabine J Ö

  2012-07-06 | 06:59:26
  Bloggadress: http://ladyinblack.blogg.se
 • Linn säger:

  Vad roligt att läsa kommentaren ovan, för det var ungefär precis det jag tänkte skriva. Med all denna kunskap så borde det ju gå att ge underbyggda kostråd, långt ifrån Aftonbladets hokus pokus-dieter :-)

  Svar: Blir verkligen jätte glad av att höra sånt, I like!Tack!! Ja... man blir förvånad i bland med olika dieter som uppfinns, men man ska inte säga något egentligen eftersom att jag inte vet om det fungerar eller ej. Som jag sagt tidigare... alla är olika och två olika personer kan må olika på samma diet. Spännande de där med kroppen! =) PS. Ide på inläggsförslag är välkomna!! =)

  Kram kram
  Sabine J Ö

  2012-07-06 | 19:31:52
  Bloggadress: http://lyckoland.blogg.se

Kommentera inlägget här: