Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Mineral: Kobolt

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

FUNKTION: Den mest kända uppgiften denna mineral har är som en del av vitamin B12's uppbyggnad. (Läs mer om den här). Jag rekommenderar dig att läsa inlägget om vitamin B12 eftersom att det är den absolut viktigaste funktionen kobolt har. Kobolt används också till formationen av myelinskidan som är det höljet som täcker nerv-slutet, där nervimpilserna korsar från ett nervslut till en annan. Det underlättar skapandet och sammansättningen av DNA. Under forskning har det även visat sig att denna mineral aktiverar olika enzymer så att dom kan starta olika reaktioner, men detta har endast visat sig i laboratoriet så man är inte helt säker på om samma sak skulle ske i kroppen.
 
Några funktioner som B12 har, då alltså också kobolt:
Uppbyggnaden av friska röda blodkroppar.
Hjälper kroppen med att nyttja kolhydrater, protein och fett som energikälla.
Friska nervvävnad.
Ökar energinivån.
 
KÄLLA: Den största källan av kobolt är i dom produkter som innehåller mycket B12, eftersom utan kobolt blir det ingen B12 vitamin. Den rikast typen av föda är inälvsmat, ostron, muslor och mjölk. Grönsaker har små mängder kobolt, men vitlök har mycket. Vegetarianer riskerar brist på kobolt (även B12) eftersom att källorna av kobolt och B12 är som högst i animalisk föda.
 
BRIST/ÖVERSKOTT: Brist på kobolt visar sig som humörsvängningar, anemie, trötthet, nervskador och mental långsamhet och så dom symptomen som visar sig vid B12 brist.
Överskott av kobolt kan vara överproduktion av röda blodkroppar, struma, hypothyoidism (underaktiv sköldkörtel) och förtjockat blod.
 

Kommentarer

 • Joy säger:

  Heej Sabine!

  Tack för din fina kommentar! Och vilken fin blogg du har! Här ska jag titta in oftare!

  Jag älskar också rädisor, har dem i alla sallader! :D Måste bli bättre på att själv äta mellanmål, jag är verkligen sämst på det ^^

  Må gott! :D

  2012-07-19 | 16:18:51
  Bloggadress: http://www.knyshalsa.com

Kommentera inlägget här: