Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Wood element

Kategori: -Österländsk filosofi

 Ett träd kan bäst representera detta element, det är rotad/fastvuxen, växer neråt, sträcker sig uppåt mot solen, inåt och utåt. Det är flexibelt, men samtidigt stabilt och starkt. En frö planteras eller faller till marken och sen grönskas det till ett träd eller annan växt, det följer alla regler för att kunna utvecklas till denna skapelse. Sen ser den också till att sprida sina frön för att fler av samma sort ska utvecklas, samtidigt som det går igenom säsongerna. Det bevarar all historik om dess utveckling genom årens lopp. Det är förenat med marken/jorden samtidigt som det sträcker sig upp mot himlen, man ser detta som kopplingen mellan "body and mind".
 
Beskrivningen ovan förklarar hur det ser ut hos en människa med balans i trä elementet, men om en person inte är i balans är den troligtvis inte rotad och kan enkelt bli omkull puttad, känner sig inte ansluten till jorden/jordnära (mentalt oftast), saknar förmågan att bli jordnära samt förvirring. Om vi inte kan växa tillsammans med naturen och dess säsonger eller om kroppn inte får näring och solljus, så kan problem skapas med kroppsdelar som ske ger stabilitet. Ledinflammtioner, försvagade leder och muskler, smärtor i magen, flexibiliteten försämras och mardrömmar om att vara fångad och att sakna förmågan att kunna vara fri kan upplevas. Livslust, vitalitet och styrka kan komma att saknas i ett obalanserat trä element eftersom att energin inte kan flöda som den ska.
 
Här nedan ser ni en kopia av mina anteckningar i ett excel dokument för att jag ska kunna gå tillbaka till i framtiden när det behövs. Det är viktigt att förstå att en överdriven "dragning" mot någon av nedan ämnen visar att man måste kolla till motsatsen för att förstå helheten.
 
Dom olika ämnena representerar trä elementet i det hela. En dragning eller ett avsky till grönt visar att det kan vara en obalans i elementet, men det beror givetvis helt på om det är flera överdrivna känslor eller avsky. Jag menar absolut inte att bara för att man hatar grönt, våren eller sur smak att det är obalans, man behöver kolla på samtliga element för att förstå vart obalansen ligger och på vilken nivå.
 
Här kommer några förklaringar till kopplingarna nedan, mer om dom olika förklaras allt eftersom jag går igenom dom andra elementen.
 
Säsong: Vår. Dom tre månaderna på våren representerar början, pånyttfödelse och utvecklingen av träden och kroppen. Det är då energin börjar flöda försiktigt igen efter en tid i mörker. Utan denna del känner personen ingen livsglädje och saknar gnista.
 
Organ: Lever och gallblåsan. Vad det gäller organen som är förknippae med elementen så anses det i kinesisk medicin att organen har en funktion på hela kroppens body&mind. Det är alltså inte bara det som man kan läsa om i anatomi-böckerna om dom olika organen. Levern står för planeringen medans gallblåsan står för beslutsfattandet som är nära relaterat till planering. Kejsarsnitt vid födseln kan påverka trä elementet eftersom att fostret inte hade planerat att föddas på detta sätt, man kan säga att det påverkar Ch'i energin. Problem med att ta beslut kan vara tecken på obalans i trä elementet, detta gäller även beslut i kroppen som vi inte kan påverka. Tiden nedan är då dessa organ arbetar som hårdast.
 
Känsla: Arg. Om det är en obalans i detta element kan det antingen visa sig som överdriven ilska eller ingen ilska alls, någonsin. Den överdrivna ilskan kan synas i att personen alltid vill bråka, en känsla av att vara fast utan att kunna göra något eller arg på sig själv för ingen anledning.
 
I nästa inlägg kring kinesisk medicin kommer jag att berätta mer om eld. Så håll utkik här!!
 
Color Green
Season Spring
Other Chicken, peach, wheat
Time of day Midday, Midnight
Direction East
Taste Sour
Orifice Eyes
Sense organ Eyes
Emotion Anger
Sound Shouting
Parts of the body Muscles & Sineus 
External physical Nails, Hands & feet
Power Capacity to control
Smell Rancid
Climate Wind
Life aspect Spiritual facalties
Organs Liver(01-03) 
  Gallbladder(23-01)

Kommentarer

 • Annika säger:

  Cool blogg :)

  Svar: Va glad jag blir, tack! Du är så välkommen tillbaka och läsa & lära om hälsa! =) Kram
  Sabine J Ö

  2012-07-07 | 11:51:06
  Bloggadress: http://blogofphoto.webblogg.se
 • sandra säger:

  Fin blogg :)

  Svar: Tack, va roligt att höra! Önskar dig en finfin dag och du är varmt välkommen tillbaka till min värld av hälsa! =)
  Sabine J Ö

  2012-07-07 | 16:53:57
  Bloggadress: http://splinky.blogg.se
 • Linn säger:

  Spännande läsning. Ser fram emot att förhoppningsvis förstå helheten när du skrivit om samtliga element(fast ingen stress nu! :-)). Ja, och sen lista ut vad jag kan göra åt en eventuell obalans också.


  Svar: Tålamod! ;-) Det kommer allt eftersom! Förhoppningsvis ska jag sen kunna ge några tips på hur man ska se helheten. Kram
  Sabine J Ö

  2012-07-12 | 16:44:01
  Bloggadress: http://lyckoland.blogg.se

Kommentera inlägget här: