Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

B12-Cobalamin

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Denna vitamin är en av dom som många människor tar som tillskott av flera olika anledningar och vi ska i denna text gå igenom dom. B12, Cobalamin (eng) kallas också den Röda vitaminen för att den är uppbyggd av något som ser ut som röda kristaller. Denna vitamin är den enda vitaminen som innehåller en livsviktig mineral och denna är kobolt. Om kobolt saknas i kosten kan B12 inte skapas i kroppen, av tarmbakterierna. B12 uppbyggt av kobolt, kol, syre, fosfor och kväve.

Upptaget av B12 är beroende av ett ämne som intrinsic factor som är ett protein (och en enzym) som binder sig till vitaminen innan upptag kan ske. Dom celler som skapar detta protein (enzym) skapar också saltsyra som behövs vid nedbrytningen av föda i magsäcken. Det har också visat sig att om saltsyranivån är låg försämras upptagsförmågan av B12. Kalcium och hormoner från sköldkörtel hjälper till vid upptaget av cobalamin. Produktionen av intrinsic factor försämras vid åldrande, stress, magproblem och magoperationer.

Upptaget av denna vitamin sker i slutet av tunntarmen, binder sig sen till globulin som transporterar det till vävnaden i kroppen. Denna vitamin förvaras i kroppen och det som förvaras kan sen förse kroppen med B12 under flera år innan bristsysmptom visar sig.

KÄLLA. Denna vitamin finns endast i proteinet i kött, så om man är vegetarian kan ett tillskott vara nödvändigt, men B12 finns i meso soppa och andra bakterieliknande produkter. Men som sagt, en balanserad och hälsosam tarmbakteria kan också skapa B12. Eftersom att tarmbakterierna i djur också skapar B12, så ger kött oss mycket B12 när vi äter dess vävnad/kött/organ. B12 finns även i fett fisk och i äggula men inte lika rik som i kött (specillt inälvsmat).

FUNKTION. Denna vitamin har inte lika många funktioner som dom flesta andra B-vitaminer, men det betyder inte att den är oviktig, istället är vitaminen essentiell för att funktionerna ska fungera. Bland annat är B12 viktigt för skapandes av nervvävnad och ett fungerande och friskt nervsystem. Det hjälper också till vid skapandet av myelinskida som omfamnar och skyddar dom flesta nerver från "slit och släng". Detta "hölje" är också viktigt för transporten av elektrosignaler som skickas via nervsystemet.

Tillsammans med C vitamin, järn, folsyra, koppar och protein är denna vitamin en del av uppbyggnaden av friska röda blodkroppar. Om B12 saknas kan det leda till Perniciös anemi, som är en typ av blodbrist, detta är en mycket allvarlig sjukdom som kan ge nervsador. Det kan också bero på bristen av intrinsic factor, enligt ovan. Det är formen och storleken av dom röda blodkropparna som gör att dom inte fungerar som dom ska.

Vitaminen kallas röd vitamin, men också energi-vitaminen och detta är för att B12 hjälper kroppen med att nyttja kolhydrater, protein och fett som energikälla. Trötthet är ett av dom symptom som människor känner när dom har B12 brist, men denna vitamin bör tas tillsammans med folsyra. Även om denna vitamin kan förvaras i kroppen i flera år och även om mängden som behövs är så liten, så är det många som lider av cobalamin brist, detta är för att allt överskott har tagit slut och det inte längre finns något kvar i "förrådet". Och det beror även på att kroppen har jätte svårt för att ta upp vitaminen från maten i tarmen. Av denna anledningen är injektioner av B12 en vanlig behandling. Det är många människor som får injektioner varannan vecka, men jag vet ej varför det är så ofta om man kan förvara B12 för flera år framåt. Kan det bero på att det är en liten mängd som injiceras? Någon som har frågat sin doktor och vet?

Andra symptom som cobalamin används mot:

Mot trötthet
Stimulerar tillväxt i undernärda barn
Mild urindrivning
Mot benskörhet
Mot osteoartrit (Inflammation i benvävnad)
Mot astma
Mot eksem
Förbättrar minnet
Mot insomnia
Mot Hepatites

BRIST/ÖVERSKOTT.
Inga kända symptom av överskott har hittats, inte ens när man ger kroppen tusen gånger mer än rekommenderat intag. RCA är 2.4 mcg (microgram) från 14 års ålder för kvinnor och män. Menstruella problem, eller brist av menstrution kan vara ett tecken på att B12 saknas, även anemi av olika slag kan vara ett symptom. Dom vanligaste tecken på brist är låg energinivå, skador på nervsystemet och ostabilt mentaltillståndet. Svårigheter att tala & gå och ömma armar & ben är andra tecken.Kommentarer

 • fia säger:

  Jag tar Mekobolamin (B12 koncentrerad)vilket innebär att den är den absolut mest potenta B12-injektionen man kan få. Tar den var 14:e dag.

  Man kan känna att just den dagen får man en extra energikick.

  Sen kissar man rött...  Jag får den för jag har många autoimmuna sjukdomar men även anemi.  Jag har alltid undrat om man kissar ut överflödet eftersom det är rött..

  kram

  Fia

  2012-06-02 | 17:00:43
  Bloggadress: http://www.fianathome.blogspot.com
 • Patrik säger:

  Sv. Ja det är sant! Distans blir ju tråkigt när man tänker på det liksom!

  Jag tror vi får det i slutet av månaden ^^

  2012-06-02 | 17:37:48
  Bloggadress: http://patrikpetersson.blogspot.com
 • Piccolacasa säger:

  Hej Sabine,  Tack för dina hälsningar! Du får säga till om du har frågor om förordningen eller andra juridiska texter. Det är ju sådant jag jobbar med så jag är van att läsa det men det kan vara lite svårt när man är ny. Om du tycker att jag skriver korta kommentarer så beror det på att jag skriver från telefonen. Men är det något du undrar över så säg till. Sitter oftast vid datorn någon stund varje dag så då kan jag svara lite mer utförligt om det skulle behövas.  Kram kram! Christin

  ps, jag la in en bild nu, för din skull ;D

  2012-06-02 | 18:16:22
  Bloggadress: http://www.piccolacasa.wordpress.com
 • fia säger:

  Dosen är på 5mg/ml och jag tar 2 ml så 10 mg får jag.

  Jag brukar själv bestämma hur tätt inj ska tas. Känner av att jag inte tar så 14 är lagom. jag har väldigt höga värden på B12 men enl min läkare "Gör" det inget. Tydligen behöver jag det.

  kramkram

  2012-06-03 | 07:25:01
  Bloggadress: http://www.fianathome.blogspot.com
 • Sari säger:

  Vilken intressant blogg! Älskar allt som har med välbefinnande, hälsokost, kroppen och sådant att göra. Äter B12, ville testa den eftersom jag var ständigt trött ett tag o det känns som att det har hjälpt något.

  2012-06-10 | 18:19:07
  Bloggadress: http://rodeogirl.blogg.se/

Kommentera inlägget här: