Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

B15, En vitamin?

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Detta ämne kallas vitamin men man är inte helt säkra på om det ska klassas som en vitamin. Anledningen till detta är för att det inte har visat sig att denna "vitamin" är essentiell. Inga brist symptom har visat sig för detta ämne, därför tror man att den inte måste tas in via föda. Även om det kanske inte är essentiell så har den visat sig hjälpa mot många symptom. Jag kommer ändå att fortsätta skriva om detta ämne som en vitamin, bara för enkelhetens skull.

FUNKTION. Den mesta forskningen av Pangamic acid (eng) görs i Europa och Ryssland, medans tillskott av denna vitamn är förbjuden i Amerika. Den används bland annat när mycket mjölksyra skapas i kroppen efter hård träning, det minskar mängden mjölksyra både i muskler och i blodplasman. Vitaminen skyddar också mot muskelsvaghet och ökar uthålligheten vid träning.

B15 är framför allt en metyl donator (en gruppatom som används i många föreningar), dessa används bland annat för att skapa vissa aminosyror, speciellt metionin. Dessa metyl grupper förbättrar sen kroppens förmåga att använda energi.

Denna vitamin arbetar som en antioxidant genom att skydda cellerna mot oxidation så att deras livslängd inte förkortas. Det ökar också leverns funktion som är ett viktigt organ för reningen av kroppen. Det tros också hjälpa mot gifter så som föroreningar från fabriker & bilar och mot kolmonoxid.

Ämnet ökar blodcirkulationen och effektiviteten av syre. Om syresättningen till cellerna försämras så försämras hela kroppen eftersom att syre är livsviktigt för vår överlevnad.

Använda också i Ryssland för:
Alkoholism, minskar suget och bakfyllesymptomen
Drogberoende
Mentala problem som uppkommer vid hög ålder, så som demens.
Autism
Schizofreni
Högt blodtryck

Andra symptom som det sägs ska hjälpa mot:
Halsfluss
Huvudvärk
Insomnia
Korta andetag
Sänker kolesterolvärdet
Ökar blodcirkulationen

KÄLLA. Denna vitamin finns inte i många produkter men dom vanligaste är i kärnorna av aprikoser (där de först upptäcktes), pumpafrön, solrosfrön, grisblod och brunt ris.

BRIST/ÖVERSKOTT. Det finns inga kända tecken på varken brist eller överskott på denna vitamin, mer forskning måste utföras. Men man tror att brist på B15 kan visa sig som minskad/försämrad cirkulation och syresättning.


Kommentarer

 • MOLLY BERGSTRÖM - Uppsala säger:

  Jo man gör ju det :)

  Natti natti sov så sött ^^,

  Önskar dig en sjukt bra onsdagsmorgon :)

  2012-06-06 | 01:04:22
  Bloggadress: http://mooollys.se

Kommentera inlägget här: