Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Inositol-Nära förknippat med Kolin

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Denna B-vitamin är egentligen inte essentiell eftersom att kroppen kan skapa den utav glukos, man tror också att det kan skapas av tarmfloran.

FUNKTION. Tillsammans med kolin är denna B-vitamin viktig för cellmembranets struktur och integritet. Integitet så att inte vad som helst släpps in hur som helst i cellen, för att skydda. Lecitin är uppbyggt av bland annat kolin, inositol, kväve, fosfor och flera olika fetter, det är ämnet lecitin som är en extremt viktig del i membranet. Det är också en vital del av galla som utsöndras för att vi ska kunna ta upp fetter vi äter. Så saknas någon av dessa ämnen försämras fettupptaget och cellmembranet. En annan viktig funktion som denna vitamin är en del i är att stödja hjärnan för att skicka kemiska signaler, utan inositol kan inte signalerna skickas så effektivt som dom borde göras.

KÄLLA. Det finns rikt i både animaliskaprodukter och även i växter. I kött finns inositol i fosfolipid som är en viktig fettförening som är en del av celluppbyggnaden, framför allt i membranet (också i galla som nämt ovan). I växter finns inositol i fytinsyran. Fytinsyra är en antioxidant, men en negativ sådan, den binder sig nämligen till magnesium, järn, kalcium och zink i magen vilket gör att upptaget av dessa mineraler inte kan tas upp. Fytinsyra nivån är som allra högst i havre och i spannmål där det sitter i det yttersta skalet av sädet. Dom produkter som innehåller mest inositol är spannmål, citrus fruker (men inte citron), cantaloupe, lever och små mängder i russin, limabönor, kål, jordnötter. Ämnen som innehåller mycket lecitin innehåller också höga mängder av denna vitamin.

BRIST/ÖVERSKOTT. Jämfört med andra B-vitaminer kan en stor mängd förvaras i kroppen för senare bruk, därför är bristsymptom inte vanligt. Men om man dricker mycket kaffe kan man få brist på inositol och då kan symptom så som eksem, förstoppning, förhöjda kolesterol värden, ögonproblem eller man kan tappa mycket hår.

Människor med diabetes och multiple sclerosis/MS kan må bättre med tillskott av denna vitamin eftersom att cellmembranet hos dessa kan vara försämrat, beroende på hur länge man haft sjukdomen.Kommentarer

  • Camia säger:

    Allt sådant här tycker jag är jätteintressant, men det är en hel vetenskap och det är svårt att förstå för lekman.

    2012-06-19 | 08:09:02
    Bloggadress: http://divyaspa.blogg.se/

Kommentera inlägget här: