Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Kolin-Fett vitaminen

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Kolin är en hyfsat ny vitamin som kom ut med riktlinjer 1998 på marknaden. Chole på Grekiska betyder galla/bile som är en oerhört viktig del av metabolismen och upptaget av fett. Galla utsöndras från gallblåsan, men skapas i levern, det utsöndras i början av tunntarmen där det "omfamnar"/"slukar" fett molekylerna så att dom sen kan tas upp ur tarmarna och in i kroppen. Den transporteras fett "påsarna" runt i blodet till cellerna.

FUNKTION. Kolin finns också i den feta delan av cellmembranet där det ser till att membranet är flexibelt. Kolin, fettsyror, glycerol och fosfat är dom ämnen som tillsammans skapar lecitin, som finns i membranet. Hlsosamt membran är också viktigt för att cellerna ska kunna kontrollera vad som tas in och skickas ut ur cellerna.

Detta är den enda vitaminen som är involverad vid metabolismen av kemikaler i hjärnan. Också neurotransmitten acetylkolin behöver denna vitamin efter som att kolin är en del av uppbyggnaden. Denna neurotransmitter behövs för att bibehålla ett hälsosam, fungerande och en oavbrutet nervsignals-överföring över synapserna. Vilket ser till att flödet av elektroniska signaler är i balans i nervsystemet. Denna funktion förbättrar hjärnans kapacitet och minne, därför kallas den även "Minne-vitaminen".

Denna typ av molekyl kallas trimethylated (eng) molekyl eftersom att den innehåller tre st (tri) metyl grupper. Denna typ av grupp är otroligt viktigt för levern eftersom att det hjälper till med reninge (detoxifying) gifter i kroppen.

Används mot:
Dåligt minne
Nervöverföringsproblem
Alzheimers
Leversjukdomar, så som hepatit
Njursjukdomar
Huvudvärk
Svindel
Ögonproblem, så som starr
Tinnutus
Gallsten

BRIST/ÖVERSKOTT. Symptom på överskott av kolin är kräkning, svettning, ökat salivproduktion och ovanlig kroppsdoft. Bristsymptom är trötthet, insomnia, dåligt minne och ger njurarna problem med att koncentrera urinet. Fettmetabolismen är också ur funktion, men det symptm som är skadligast är att cellmembranet inne kan försämras vilket gör att membranet inte har kontroll på vad som går in eller ut ur cellerna. 

KÄLLA. Kolin finns rikt i många olika typer av föda, bland annat sojabönor, äggula, yttre hinnan/skalet av vete (fullkorn), fisk, jordnötter, inälvsmat mm. Och i grönsakerna blomkål,  potatis, linfrön, linsor, havre, sesamfrön och många typer av gröna blad sallader. Kolin kan också framställas av aminosyran glycin, och forskare tror också att tarmbakterierna kan skapa kolin men är inte 100% säkra som med många andra B vitaminer.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: