Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Magnesium- Skelett och ATP

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Magnesium är den viktigaste delen/atomen av klorofnyl molekylen som behövs för att omvandla koldioxid till kolhydrater i plantor, så att plantor får enegi. Den enda skillnaden mellan uppbyggnaden av klorofyll och hemoglobin är att den sist nämde innehåller järn och klorofyll magnesium, men dom är lika viktiga. 60% av kroppens magnesium finns i skelettet och ungefär 0,07% av kroppsvikten är magnesium, dessa form av magnesiumsammansättning kallas magnesiumhydroxid eller magnesiumfosfater.
 
Mellan 30 och 65% av Mg i vår föda absorberas i tunntarmen, men en punkt att ha i minnet vid intag av Mg är att om kalcium nivån är för hög försämras upptagningsförmågan av magnesium eftersom att dessa två elektrolyter "tävlar" om plats vid upptagsområdet. Hormoner aldosteron kontrollerar balansen av Mg, natrium och kalium i kroppen och minskar utsöndringen då intaget minskar. Mg behöver en sur miljö i magen för att bäst bli absorberat.
 
FUNKTION: Mgnesium är betydelsefullt för skelettets styrka, tillsammans med kalcium, och för att bevara en jonisk balans i cellerna/elektriska vågor över cellmembranet (mellan insidan och utsidan av cellerna).
I muskler och blodkärl, till motsats till kalcium som sammandrar, så slappnar kroppen av av magnesium (Mg). Mg motverkar alltså kramp och spasm i kroppen, då till exempel i hjärtat. Spasma i hjärtat och blodkärlen kan leda till syrebrist eller otillräckligt med syre runt om i kroppen.
 
Magnesium är en betydelsefull katalysator av enzymer, men de allra viktigaste är dom enzymer som katalyserar reaktioner som involverar och kräver ATP-energi. Några uppgifter som involverar ATP-energi är bland annat nedbrytning av kolhydrater, fett och protein i mat, samt uppbyggnaden av olika komponenter av cellens olika delar. Mg är inte bara med som del av enzymer som kräver ATP-energi, Mg behövs också för skapandet av själva energi-molekylen som sker i cellernas mitokondrie.
 
Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen, balansen av magnesium, kalcium, kalium och natrium är otroligt viktigt för kroppen, och då bland annat för pH värdet i kroppen. Magnesium är basiskt i kroppen och har uppgiften att behålla en balans mellan surhetsgraden och den basiska delen.
 
Används bland annat mot:
PMS besvär
Menstruations problem så som kramp, smärtor och irritation
Trötthet (eftersom att magnesium indirekt är involverad i energiproduktionen)
Motverkar bakfylla
Hyperaktivitet
Njursten
Sänker blodtrycket
Astma attack
 
 
BRIST/ÖVERSKOTT: Eftersom att magnesium är viktigt för att få kroppen att slappna av, så om Mg saknas kan symptom så som kramper, hyperaktivitet och förvirring ses. Också spänningar i muskler, nerver och magen är andra tecken på brist. Njursten, anorexia, insomnia och högt blodtryck, är andra bristsymptom. Brist på Mg kan man få om mängden kalcium är för hög, man dricker mycket kaffe eller alkohol eller vid intag av mycket socker.
Eftersom att Mg enkelt kan elimineras ur kroppen med urin eller avföring är överskott inte vanligt, men om kalcium nivån är mycket låg kan symptom ses. Nåra av dessa är depression, sömnig, muskelsvaghet och diarre. 
 
KÄLLA: Den typ av föda som har höga nivåer av Mg är gröna grönsaker speciellt salladsblad av olika slag, nötter, frön och baljväxter. Tyvärr är det så att många av dessa produkter innehåller oxalsyra eller fytinsyra som binder till Mg och hindrar upptaget. (Läs här om spenat och oxalsyra (X)). Jorden där dessa växter avgör hur rika dom är på Mg, detta gäller även andra typer av mineraler, så om grönsakerna växer i näringsfattig jord blir också födan näringsfattig. Uppvärmning och raffinering är två andra processer som försämrar, reducera och skader Mg molekylerna. Fisk, avokado och torkade aprikoser har ganska höga nivåer av Mg, men inte lika mycket som i salladsblad.
 
 

Kommentarer

 • blackelf säger:

  Det här är jätteintressant för mig som tycks ha brist på allt jämt! Jag hade ingen aning om att de olika ämnena tävlar med varandra. Absolut kunskap som jag kommer att använda mig av och föra vidare. Behöver nog piggna på mig en hel del för att orka med närmsta tiden!

  2012-07-03 | 09:07:45
  Bloggadress: http://ladyinblack.blogg.se
 • Mikaela säger:

  Ett tips är att använda magnesiumspray vid behov som man masserar in i huden (väldigt bra upptag).

  Svar: Det har jag hört talas om, men aldrig testat. Har du testat själv?
  Sabine J Ö


Kommentera inlägget här: