Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

PABA-Del av folinsyra molekylen

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

FUNKTION: Det finns inte mycket information om denna vitamin men PABA- Para-Aminobenzoic Acid, är en B viamin som bland annat är nödvändigt för uppbyggnaden av folinsyra molekylenm det hjälper även tarmbakterierna med att skapa folinsyra i tarmen som sen kan tas upp av kroppen. PABA har också ett betydelsefullt arbete i metabolismen och användningen av aminosyror, vilket är ett extremt viktigt och nödvändigt ämne för kroppen och dess tillväxt och dess upprätthållande av hälsa och välbefinnande. Denna vitamin används också för hälsosamt hår bland annat genom att man sett att PABA kan ändra grått hår tillbaka till sin ursprungsfärg. Men vill belysa att man tror att håret blir grått pga PABA brist och detta förbättras sen när PABA tillskott äts. Vitaminen jobbar tillsammans med folinsyra, biotin, vitamin E och patotensyra för att bevara vackert och hälsosamt hår.

BRIST/ÖVERSKOTT: Utan denna vitamin så kan dett leder det till folinsyra brist, läs mer om folinsyra här-->(XX) Som tur är så kan PABA förvaras i kroppens vävnaden för senare bruk och tack vare förvaringen och produktionen av tarmbakterierna så är brist inte en vanlig åkomma. Men om symptom dyker upp, bland annat efter en kur av antibiotika, så är det oftast grått hår, irritation, depression, förstoppning eller andra matsmältningsbesvär.
Överskott av PABA visar sig som kräkningar och illamående eftersom att det irriterar levern. Feber, anorexia och klåda av huden är andra symptom.

KÄLLA. Kan skapas av en hälsosam tarmbakteria, men finns även rikt i lever, jäst, fullkorns ris och ägg.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: