Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Rening av celler (Na/K-pump)

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej Hej,

Har ni någonsin hört talas om natrium (Na) och kalium (K) pumpar som sitter i membranet som används för att rena cellerna? Det hade inte jag hört talas om innan jag började min kurs.

Pumparna finns i varje cell som finns i kroppen, alltså inte bara i vissa typer av celler och dom använder en fjärdedel av all energi som skapas i cellerna (ATP). Så som du förstår har dessa pumpar en viktig funktion. Dom påverkar bland annat kroppen så att funktioner så som kolhydratsmetabolism kan ske, kontrollerar kolesterolnivån, hur hjärtat pumpar blod och sammandragningar av muskler.

Kalium trivs bäst innanför membranet, i cellen, medan natrium trivs bäst utanför cellen. Balansen mellen K och Na i cellerna är 14:1, så som du förstår är det extremt viktigt att man äter mer kalium än natrium i dieten.

Dessa pumpar används för att pumpa dessa två elektrolyter över membranet, in och ut ur cellerna, för att rena/göra cellerna rena från natrium/salt. Detta är förutsatt att cellerna och membranet är i hälsosamt och fungerande skick. Detta (ska) ske under en 24 timmars period, så när solen stiger på morgonen dras natrium och kalcium (dessa transporteras tillsammans/i grupp) in i cellen, medan kalium och magnesium (transporteras också tillsammans) trycks ut ur cellen när solen stiger. När solen sen börjar försvinna ur siktet  och månen stiger på himlen så inträffar det omvända. Alltså natrium och kalcium dras ut ur cellen medan kalium och magnesium trycks in. Nästa morgon har cykeln gått ett varv och detta sker om och om igen.

Natrium transporteras på detta sett alltid i en grupp av tre, samtidigt som kalium molekylerna endast är två, båda är positivt laddade. Den intracellulära miljön (i cellen) behöver vara negativs laddad jämför med utsidan av cellen och när natrium kommer in i cellen förändras laddningen mot en mindre negativ laddning (eftersom att natrium är positivt). Och när insidan blir närmare positivt laddat transporteras kalium ut ur cellen så att laddingen ska blir mer negativ igen. Som du ser här så ökar hela tiden natrium/salt nivån i cellen och för att kompensera så finns Na/K pumparna, så att natriumet skickas ut ur cellen och kalium in igen.  Eftersom att kalium transporteras i grupp av två och natrium i grupp av tre håller sig insidan av cellen negativt laddad, mn givetvis finns andra orsaker till den negativa laddningen också.

Om cellens hälsotillstånd är ur funktion, till exempel kan kolesterol skapas och lagras runt cellerna och membranes för att skydda kroppen mot vidare uttorkning. Vilket är en vikttig funktion och försvar i kroppen då det hjälper oss att inte torka ut helt. Men detta gör också att elektrolyterna (natrium, magnesium, kalium och kalcium) har svårare för att transporteras in och ut i cellen. Men kraften av att trycka in natrium är starkare än av kalium, och av den anledningen så är risken stor att för mycket natrium fastnar i cellerna. Detta leder till sänkt temperatur i kroppen, påverkar pH värdet så att det blir mer syrligt (och därför positivt laddad) och gör också att cellerna inte kan få något ljus. Nu kanske du tänker att inga solstrålar når in i cellerna, men det är elektronerna av ljuset som påverkar oss positiv bland annat genom att det hjälper oss med att bli "elektriska" där rörelse av elektroner och atomer är möjligt. Utan rörelse av dessa finns bara en död kropp. En diet med mycket salt kan påverka dessa Natrium och Kalium pumpar i cellerna.

Här är några länkar om du vill läsa mer. 

--> http://webspace.ship.edu/cgboer/actionpot.html

-->http://www.sbirc.ed.ac.uk/cyril/cp_neurophysio2.html

 

En liten ritning över hur elektrolytera rör sig in och ut ur cellerna.

 

Kommentarer

  • Linn säger:

    Det är inte alltid jag fattar. Eller, jo, jag skulle säkert fatta om jag verkligen lade manken till, men min hjärna är inte riktigt redo än. Men jag gillar verkligen tanken på att vara elektrisk! :-)

    2012-06-29 | 17:59:44
    Bloggadress: http://lyckoland.blogg.se

Kommentera inlägget här: