Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Blueberries

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Jag älskar blåbär, att äta till muslin på morgonen, lägga i gröten, äta tillsammans med sojamjölk eller göra en av miljoner olika smoothies. Och nyttigt är det också, men nyttigast är dom då dom är färska.

Blåbär är rikt på antioxidanter, vitaminer och mineraler och tillför därför många viktiga ämnen till kroppen. Den antioxidant som det finns mest av i blåbär heter antocyaniner det är också detta ämne som är e-nummer 163. Så om du köper en produkt med detta E-nummer är det alltså ett naturligt ämne. Antocyaniner skyddar mot fria radikaler och andra gifter som skapas i kroppen eller kommer in i kroppen via födan.

Blåbär innehåller också betakaroten, som också finns i morötter. Detta ämne omvandlas i kroppen till vitamin A och lagras sen i hudcellerna där det stimulerar kroppens färgämne pigment, samtidigt som det skyddar huden. Många kosmetika företag använder detta ä,ne, som finns aturligt i kroppen, med att skapa en solbränna. Detta eftersom att huden blir mer mottaglig för solen och därför redo attt bli solbränd. Överskott av betakaroten elimineras från kroppen genom njurarna och sen ut med urinet.

Det finns även en hel del kalcium, järn, kalium, B vitamin och  lägre halter  A vitamin och C vitamin. Antioxidanten ellagsyra syra finns också i blåbär, lika så fibrer.

Blåbär sägs vara bra för:
Hud
Mot grön starr
Sänker det "onda" LDL kolesterolet
Bra mot diarre
Förbättrar synen och mörkerseendet 
Bra mot urinvägsinflammation genom att förhindra bakterier att fästa sig vid urinblåsan
Är antiinflammatoriskt

Det var lite information om blåbär, så gör som jag, gå och gr dig en mumsig blåbärs smoothie.

Kram kram

Kommentarer


Kommentera inlägget här: