Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

En tankeställare-Paleolithic diet

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Hej Hej,

Detta är inget inlägg om något som jag vet någonting om. Det är mer en fundering på stenålderskosten! Det är mycket prat om stenålderskost just nu, där kött var den viktigaste födan, men också frukt, bär och grönsaker  konsumerades. Denna diet kallas också paleo dieten (paleolithic), men det finns dom som lever under denna diet men då också äter mejeriprodukter och säd.

Min första fundering är, OM stenålderskost/paleo verkligen är så bra, hur kan då medellivslängden då bara ha varit 33 år. (En ålder man givetvis inte är helt säker på). Jag förstår att det var "hårdare tider" då med begränsningar av skydd (hem) och mat. Medans medellivslängden nu är mer än dubbelt så hög, även om vi inte lever på stenåldersdieten.  

Jag kan tycka att denna diet/kost är OK, med med en viss justering. Om jag skulle få specificera hur en bra kost skulle se ut skulle det vara mer fisk än kött, mycket grönsaker & bär, en del frukt, baljväxter, ägg och nötter och inga mejeriprodukter. (Men ALLA är annorlunda och alla ska därför inte följa min påhittade diet!! Lyssna på din kropp och se vad som passar dig!) Hur som helst leder detta till en annan fundering. Som jag skrev ovan säger många att stenålderskosten innehåller säd och mejriproduker också, men om så är fallet skulle jag inte kalla det en stenålderskost. Stenålderskosten/jägare-diet/grottmänniskornas-dieter handlar om att man jagade och samlade in sin föda och inte att man gror sina egna sädeslag eller mjölkade sina kor eller får. 

Vad tycker ni om denna diet? Och vad äter man enligt dig i stenåldersdieten?

Kram
 

Kommentarer

  • MrMox säger:

    Medellivslängden var lägre eftersom man inte hade tillgång till modern sjukvård. Hade vi inte haft tillgång till antibiotika så hade i varje fall jag med största säkerhet strukit med av en av de infektioner som jag har haft.

    2012-03-14 | 20:40:22
  • Jennifer säger:

    Intressant ämne. Har någon statistik på medellängd hos urfolk och stammar som inte lever med modern sjukvård i dagens läge? Finns det siffror på andra länder där de inte har samma sjukvård som oss, typ kinesiska och indiska landsbygden.



    Det finns endel moderna teorier om evolutionens roll i hur människan utvecklas. Med andra ord kanske inte varken sjukvård eller kost verkligen hade med utveckligen av dem som människor att göra. Enligt dessa teorier ska vi även ha anpassat oss till att exempelvis äta mer kolhydrater i och med att jordbrukssamhället utvecklades. Frågan är om vi hunnit anpassa oss till mängden kolhydrater och socker medelsvensson äter idag.Just mängden socker är jag mycket tveksam att det är en bra utveckling med tanke på livslängd och sjukdomar.



    Det är synd att antibiotikan använts för mycket inom den moderna sjukvården och att resistans är ett stort problem. Så nu återstår det att se hur man ska hantera antibiotikaresistens i framtiden. Den här resistansen orsakar ju faktiskt dödlighet och sjuklighet och är ett stort folkhälsoproblem. Så just antibiotika kanske inte hade varit lösningen för stenåldersmänniskan heller i det långa loppet.



    Modern sjukvård inefattar ju även nutrition och man vet ju att exemplevis undernäring påverkar sjukdomsförloppet. Om man då tänker stenåldersmänniskor, även om de åt bra kost kanske de inte åt tillräckligt ofta, fler kanske dog av undernäring (särskilt om det blev sjuka, numera kan man få näring via dropp osv).



    En annan fråga just för västvärlden, det här med åldersjukdomar. Man undrar egentligen hur många som skulle säga att de är 100% friska. Vi lever längre ja, men det talas ju otroligt mycket om krämpor och sjukdomar i samhället. Det är vad alla går runt och snackar om nuförtiden tycker jag.

    Vi kanske skulle leva mycket längre om modern sjukvård även sysslade med friskvård (vilket iofs kanske beror på politik och resurser). Alltså jobba förebyggande också och inte bara när det krisar.



    Men tur att det finns folk som vill jobba med friskvård och bloggar om det!

    Tack för det Sabine!



    2012-03-14 | 23:07:50
  • V säger:

    Intressant!



    Kan väl hända att de dog lite oftare av att bli uppätna av nåt latjo djur, en granne på krigsstigen eller att de ramlade ner ifrån ett berg pågrund av att de hade dålig vägbelysning etc. Dock finns belägg för att viss undernäring/svält faktiskt påverkar åldrandet POSITIVT - att man, med andra ord, får färre åldersrelaterade försvagningar, om man äter färre kalorier än de som sätter i sig normalt antal (de som tok-konsumerar mat och dryck vet vi ju att de trillar av pinn flera decennier tidigare än andra, så det är inte de jag menar med norm).



    En annan intressant fråga tas upp av Jennifer ovan och det är att vi kanske inte ska sätta "modern sjukvård" på piedestal. Vi kan faktiskt se befolkningsgrupper, regioner och hela länder i världen, som kan anses ha sämre sjukvård och akutsjukvård än vad vi har, men ändå har färre dödsfall som orsakas på grund av sjukdomar - hur går det till!? De har kanske fortfarande fler dödsfall per capita på grund av olycksfall (de lever mer aktiva vardagsliv), de kan inte rädda lika många för tidigt födda barn och de omges oftast av farligare djur och växter, vilket gör att de kan falla offer för dessa, men de är mindre sjuka och har INGA resistenta bakterier.

    Kanske kan vara så att man kan lära sig av dessa folk och företeelser, innan vi har kört över dem med "vår fantastiska livsstil och sjukvård" och försatt oss i en situation som är oåterkallelig?



    Vi behöver inte gå tillbaka till stenåldern, järnåldern, medeltiden utan bara till förra sekelskiftet för att se att det fanns ett betydligt bättre, allmänt kunnande och en acceptans kring naturmedicin (som faktiskt fungerar). Även om dagens mediciner, nästan uteslutande, har sitt ursprung i naturen, så finns det en avsevärd skillnad på hur man förhåller sig till läkandet och medicinering i dagens skolmedicin (med vissa undantag och med en viss ökad ödmjukhet på sina håll). Värt att nämna, är även att den del av medicinen som oftast kallas "alternativ", är tyvärr inte heller förskonad ifrån dåliga utövare, felaktiga uppfattningar eller tvivelaktiga uppsåt. Inom den senare kallas de kvacksalvare och i den tidigare kategorin kallas det oftast felbehandling eller inkompetens och resulterar i en "Lex Maria".



    Ska man bota sjukdomen och söka ursprunget till uppkomsten eller ska man nöja sig med att lindra symtomen!? Vi har nog mycket att lära ifrån "naturfolken" och de är, tack och lov, fortfarande inte utrotade av de som säger sig ha "sanningen".



    Tack Sabine, för nyttiga tankeväckare, samt bevis på att vi fortfarande kan lära av biologin och naturen - Världen och naturen är sällan svart eller vit, men det finns miljarder nyanser av ljusgrått och sen har vi ju alla färger också ; - )

    2012-03-15 | 21:02:16

Kommentera inlägget här: