Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Natrium- Mineral

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Det pratas mycket om natrium och speciellt om natriumkloridens ohälsosamma effekter på kroppen och dess förmågor. Natriumklorid är alltså det som du saltar maten med för att få mer smak, eller för att du är beroende av de. Bordssaltet vi har innehåller också andra typer av salter. Ett salt är ett ämne som innehåller ett positivt ämne och ett negativt som har kristalliserats.

Natrium är ett positivt laddad ämne som finns i hela kroppen, men mer utanför cellerna än i cellerna. Ungefär 90 gram natrium finns i kroppen. Denna mineralar ser till att vätske balansen i kroppen är stabilt, det sägs "Dit natrium går, går också vatten". Den mesta av natriumen som finns i kroppen finns i kombination med klorid, då det blir natriumklorid. Mineralen tas utan problem upp ur tunntrmen, nästan 100%, och transporteras till njurarna. Där bestämmer njurarn om natrium måste elimineras från kroppen, förvaras eller om de behöv just då, på detta sett behåller kroppen en sund natrium nivå.

Nu äter vi ungefär 6-12 gram salt om dagen, medans vi när vi äter en naturlig diet bara ligger på 1 gram natrium per dag. Och detta överskott leder till högt blodtryck och PMS problem. Kalium är ett ämne som kan förbättra blodtrycket eftersom att kalium och natrium jobbar tillsammans. Balansen mellan dessa måste vara perfekt, alltså max 5 gram natrium per dag. Kalium är ett ämne som indirekt sänker blodtrycket eftersom att de sänker natrium nivån i kroppen.  (Jag har en hel bok om detta, så vid senare tillfälle kanskejag berättar mer.)

Man kan även få brist på natrium, men detta är inte lika vanligt eftersom att de finna i nästan all snabbmat som finns i dagens samhälla. Men om man svettas extremt mycket, har diarre eller lider av kräkningar så kan man snabbt få brist av natrium. Symptomen för detta kan kramp, lägre blodtryck, minskad blodvolym, dåligt minne och dålig koncentration. Man kan tro att det är salt eller vatten man saknar i kroppen, men det är en kombination av båda. Om vi enbart skulle dricka vatten skulle vätskan kunna flytta runt i kroppen och in i cellerna utan kontroll. Symptom så som svaghet, huvudvärk, dåligt minne och man kan förlorar aptiten.  

Produkter att undervika, med höga halter av salt:
Rökta köttprodukter
Mjukost
Kinamat (pga sojan)
Såser på tub, så som ketchup, kaviar, majonnäs, dressingar, senap.
Konserverade soppor (men också många andra konsrverade produkter)
Snacks (Chips, saltade nötter mm)
Produkter som förvaras i saltvatten (oliver, gurkor)
Produkter från havet innehåller naturligt natrium så det är alltså inte tillsatt.

Istället bör du äta en diet rik på frukt och grönsaker för att få i dig kalium för att kunna balansera dom båda två. 


 

Kommentarer

 • fia säger:

  Oj va mycket bra vetande på en och samma gång!

  Tänker på min egna struma som har just med Jod att göra och upptaget på sköldkörteln..komplext det där.

  kram Från Fia

  2012-03-06 | 19:20:04
  Bloggadress: http://www.fianathome.blogspot.com

Kommentera inlägget här: