Spenat Heaven
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
En av mina läsare frågade om jag kunde lägga upp ett inlägg om spenat, så det vill jag göra nu.
Spenat innehåller enormt mycket järn, men det innehåller också något som heter oxalsyra som gör det svårare för kroppen att ta upp järnet i spenat, även kalciumupptaget försvåras. Om man däremot äter spenaten tillsammans med en frukt eller grönsak som är rik på C-vitamin hjälper denna vitaminen till med upptaget av järn. Citrusfrukter är det som är allra rikast på vitamin C. Så det finns mycket järn i spenat, men det kan inte tas upp om vi inte äter C vitamin till. Så varför inte prova en spenat och apelsin sallad!! Ovanligt, men spännande.
Detta leder till något annat som ni troligtvis läst om, och det är om man ska värma upp spenat. Spenat kan värmas upp efter att det har tillagats en gång, men det bör inte stå för länge i kylen efter att de blivit tillagat. Dessutom bör du kyla den lagade spenaten snabbt om du inte ska äta den direkt, och anledningen till det är för att sporer av bakterier i spenat inte dör vid upphetning. Dom sporer som finns kan alltså växas till nya bakterier, och bakterierna växer som bäst i en temperatur mellan 20 och 60 grader. Och detta vill vi givetvis undervika. Dessa bakterier (och även bakterier i munnen och tarmen) kan omvandla nitrat (NO3 kväve och syre) i spenat till nitrit. Nitrit oxiderar järnet i vårt blod (hemoglobin), vilket gör att syre inte kan tas upp och transporteras lika bra som det behövs. Detta är generellt inget problem för vuxna människor, men barn är extra känsliga mot detta ämne och vissa vuxna. Nitrater kan i vissa länder finnas i kranvattnet och bbarn bör därför dricka flaskvatten istället. Men nitrat är inte dåligt i sig, det är ett ämne som är viktigt för att plantor ska kunna växa och av den anledningen används bland annat för gödningsmedel. Det är när bakterierna får växa och nitriter kan bildas, som det börjar bli skadligt för hälsa. Och av den anledningen rekommenderar jag att du äter upp all spenat du lagat, och inte spara för senare tillfälle.
Nitrat användes för i tiden som krut och nu för tiden används det för att bevara kött (salami och korv tex).
Spenat är också rikt på bra fiber, vitamin A, folsyra (som är en B vitamin), lite vitamin C och E. Kalium, magnessium, kalcium finns det mycket av, och lite zink och koppar. Mängder av klorofyll finns också i denna bladsallad. (Det får bli ett senare inlägg om klorofyll)
Själv använder jag spenat i mina sallader, äggröror, smoothies och annat spännande, ibland med vitamin C och ibland utan.
Hur äter du din spenat??