Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Spenat Heaven

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

En av mina läsare frågade om jag kunde lägga upp ett inlägg om spenat, så det vill jag göra nu.

Spenat innehåller enormt mycket järn, men det innehåller också något som heter oxalsyra som gör det svårare för kroppen att ta upp järnet i spenat, även kalciumupptaget försvåras. Om man däremot äter spenaten tillsammans med en frukt eller grönsak som är rik på C-vitamin hjälper denna vitaminen till med upptaget av järn. Citrusfrukter är det som är allra rikast på vitamin C. Så det finns mycket järn i spenat, men det kan inte tas upp om vi inte äter C vitamin till. Så varför inte prova en spenat och apelsin sallad!! Ovanligt, men spännande.

Detta leder till något annat som ni troligtvis läst om, och det är om man ska värma upp spenat. Spenat kan värmas upp efter att det har tillagats en gång, men det bör inte stå för länge i kylen efter att de blivit tillagat. Dessutom bör du kyla den lagade spenaten snabbt  om du inte ska äta den direkt, och anledningen till det är för att sporer av bakterier i spenat inte dör vid upphetning. Dom sporer som finns kan alltså växas till nya bakterier, och bakterierna växer som bäst i en temperatur mellan 20 och 60 grader. Och detta vill vi givetvis undervika. Dessa bakterier (och även bakterier i munnen och tarmen) kan omvandla nitrat (NO3 kväve och syre) i spenat till nitrit. Nitrit oxiderar järnet i vårt blod (hemoglobin), vilket gör att syre inte kan tas upp och transporteras lika bra som det behövs. Detta är generellt inget problem för vuxna människor, men barn är extra känsliga mot detta ämne och vissa vuxna. Nitrater kan i vissa länder finnas i kranvattnet och bbarn bör därför dricka flaskvatten istället. Men nitrat är inte dåligt i sig, det är ett ämne som är viktigt för att plantor ska kunna växa och av den anledningen används bland annat för gödningsmedel. Det är när bakterierna får växa och  nitriter kan bildas, som det börjar bli skadligt för hälsa. Och av den anledningen rekommenderar jag att du äter upp all spenat du lagat, och inte spara för senare tillfälle.   

Nitrat användes för i tiden som krut och nu för tiden används det för att bevara kött (salami och korv tex).

Spenat är också rikt på bra fiber, vitamin A, folsyra (som är en B vitamin), lite vitamin C och E. Kalium, magnessium, kalcium finns det mycket av, och lite zink och koppar. Mängder av klorofyll finns också i denna bladsallad. (Det får bli ett senare inlägg om klorofyll)

Själv använder jag spenat i mina sallader, äggröror, smoothies och annat spännande, ibland med vitamin C och ibland utan.

Hur äter du din spenat??

Kommentarer

 • kicki säger:

  Nu har du lärt mig nytt Sabine. Jag åt nyss en fetaostsallad med bla. spenat men ingen c-vitaminfrukt till..får bli nästa gång!

  2012-03-18 | 21:40:44
 • Sabine-Välbefinnaren säger:

  Det är alltid spännande att lära sig någonting nytt!=)

  2012-03-18 | 21:52:11
  Bloggadress: http://valbefinnaren.blogg.se/
 • Melissa - I´m not what you expected! säger:

  Tusen tack, intressant ju :)

  Här äts den som godis, direkt ur påsen eller i en skål på bordet som de bara är att norpa ifrån

  2012-03-19 | 00:39:22
  Bloggadress: http://lavali.blogg.se/
 • Art By Tina - Konst & Fashion säger:

  Är det skillnad på vanlig spenat & baby spenat?

  2012-03-19 | 08:45:10
  Bloggadress: http://trueborn.blogg.se/
 • Melissa - I´m not what you expected! säger:

  Svar:

  oja hoppas de svarar över huvud taget, kritik är väl inte en skolas bästa sida att kunna hanter

  2012-03-19 | 20:56:55
  Bloggadress: http://lavali.blogg.se/
 • Sabine-Välbefinnaren säger:

  Hej Hej, Skillnaden mellan baby spenat och vanlig spenat är att den yngre lättare kan brytas ner i magen. Medan vanlig (äldre) bör tillagas för att vi lättast ska kunna bryta ner spenaten i magen. Kram

  2012-03-21 | 11:26:02
  Bloggadress: http://valbefinnaren.blogg.se/

Kommentera inlägget här: