Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Svavel-Mineral

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Denna mineral kallades tidigare för oviktig på grund av att brist på den inte visar några synliga fel. Men att den är oviktig är inte sant. Svavel finns i alla celler i kroppen, och är även en beståndsdel i fyra olika aminosyror. Dessa är metionin, cystin, cystein och taurin. Det är dessa aminosyrorna som man anses var mest kopplade till svavel. Cystin och cystein kan skapas av metionin, så därför är dessa två inte essentiella. Ungefär 0.25% av kroppsvikten är svavel.

Svavel tas upp i tunntarmen vanligtvis när det är kopplat till någon av dom fyra aminosyrorna som innehåller svavel. Det finns även i frukt och grönsaker. Det förvaras i naglar, hud och hår och elimineras från kroppen genom urinet vid överskott.

Denna mineral är viktigt för hälsosamt hud eftersom att det stödjer huden att förbli ungdomlig. Det är ämnet keratin som innehåller denna mineral, och keratin hjälper naglar, hud och hår att bibehålla struktur, styrka och hårdhet. När hår brinner är det cystine,  innehållande svavel, som avger doften som uppstår.

Eftersom att svavel behövs i amino syrorna metionin och cystin, är det indirekt också viktigt för skapandet av insulin i bukspottkörteln. Medans aminosyran taurin, som också måste innehålla svavel, är vital för fungerande galla från levern och gallblåsan. Detta gör också att gifter och andra farliga ämnen kan elimineras från kroppen, eftersom att dessa ämnen lämnar kroppen med gallan.

Svavel behövs även i cellerna, för att cellerna ska kunna använda syre som behövs för att kunna skapa energi av kolhydrater, protein och fett. Denna energi behövs i varje cell, för att cellerna ska kunna utföra sina jobb. Du och jag behöver energi och på samma sätt behöver varje cell energi. Detta gäller även levern som behöver kunna arbeta för att detoxa/rena kroppen på slaggprodukter.  

Svavel finns rikt i äggula, kött, fisk, baljväxter, lök, vitlök och broccoli. Men som vanligt minskas innehållet av svavel i  födan när den blir uppvärmd och tillagad, detta gäller framför allt i frukt och grönt. Det är svavel i löken som får dig att fälla tårar.

Kommentarer

 • Sandra säger:

  Då tycker jag du ska go for it :) Plugga det du vill. Min kompis pluggar till dietist, jag är "bara" intresserad och dessutom har man via klubben fått det intryckt i hjärnan balansen :)

  2012-03-14 | 00:28:00
  Bloggadress: http://lilleput.blogg.se/
 • martina säger:

  godmorgon! allt bra? :)

  2012-03-14 | 06:51:08
  Bloggadress: http://martinaolsson.myshowroom.se
 • Yoannah säger:

  tack så mycket!

  2012-03-14 | 14:30:30
  Bloggadress: http://yoannahh.blogg.se/
 • fia säger:

  Oj va intressent!!

  2012-03-14 | 22:16:44
  Bloggadress: http://www.fianathome.blogspot.com
 • Melissa - Livet i ett Fängelse! säger:

  Svar:

  ja när man tog bort sockret märkte jag också stor skillnad. Mina rastlösa ben tex försvann helt :D

  så himla skönt att slippa de, även om jag bara tog tex en kaka på morgonen så kröp och sprätte benen på kvällen för de lilla.

  Värst var de när jag var som mest en gottegris, benen var verkligen inte stilla alls, hoppade och sprätte hela natten, då hade man ju inte en tanke på att de var allt socker.  Fint med blommig, jag gillar när de är lite mönster och inte bara enfärgad

  2012-03-15 | 10:35:36
  Bloggadress: http://lavali.blogg.se/
 • Melissa - Livet i ett Fängelse! säger:

  hur kan man då få i sig svavel om de försvinenr vid uppvärmning?

  finns de tabletter?

  2012-03-15 | 10:36:35
  Bloggadress: http://lavali.blogg.se/

Kommentera inlägget här: