Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

B6- Kvinnornas- och omvandlingsvitaminen

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Vitamin B6 är egentligen tre olika komponenter pyridoxine (eng), pyridoxal (eng) och pyridoxamine (eng) och dessa binder sig oftast till fosfor när det väl kommit in i kroppen via födan. Då antingen till pyridoxine fosfor, pyridoxal fosforeller pyridoxamine fosfor. Pyridoxin och P5P (Pyridoxal-5-phosphate) är dom aktiva koenzymerna av vitamin B6. Det är är vanligtvis pyridoxine som används i tillskott eftersom att denna typ är den som är billigast att framställa.

FUNKTION.
Koenzymerna pyridoxin och P5P har flera viktiga funktioner i kroppen. Bland annat är den viktig för metabolismen av aminosyror. Då bland annat för transporten av nedbrytna aminosyror i tarmen, in i blodet och vidare till cellerna. Men B6 är också viktig för att bygga nya proteiner av aminosyrorna.

Det är också viktigt för att vi ska kunna använda energi från all föda som kan ge oss energi. Det omvandlar också glykogen, som är formen vi förvarar energi i levern och muskler, till glykos som vi sen kan använda som energi. Andra omvandlingar som kräver B6 är tryptofan till niacin, tryptofan till serotonin i hjärnan och arakidonsyra till prostaglandinen E2. Detoxifiering (är det ett ord?) förbättras med denna vitamin, tillsammans med vissa aminosyror eftersom att dom innehåller svavel. Svavel binder sig till farliga tungmetaler, bekämpningsmedel och tillsatsämnen i vår mat.

Denna vitamin är speciellt viktig för kvinnor, eftersom att det är nära kopplat til hormon- och vattenbalans. Eftersom att B6 bibehåller en natrium och kalium balans i kroppen, vilket är viktigt för vattenbalansen (inte bara för kvinnor). Denna balans är också viktig för signaler och impulser som skickas i nerver, hjärta och  rörelsesystemet (muskler och skelett). Genom balans av natrium och kalium är det en jämn balans av kalcium och magnesium också (om kroppen för övrigt är i homeostasis).

Levern omvandlar pyridoxin till aktiva P5P, det är viktigt att man har en lever som kan omvandla pyridoxin till P5P. Om fallet är så, så kan detta leda till brist på P5P, och överskott av pyridoxin. Det finns tillskott med P5P men detta är inte den vanligaste.

Några fler symptom som B6 hjälper mot:
Smärta, svullna & öma bröst och akne vid menstruation.
När östrogennivån är hög (gravida & p-piller-ätare), tecken så som humörsvängningar, trötthet och minskad sexlust.
Stressrelaterade symtom så som huvudvärk och trötthet.
Hyperaktivitet (B6 och magnesium tillsammans).
Muskelsvaghet.
Depression.
Anemi.
Onormal protein metabolism.

KÄLLA. Denna vitamin tas enkelt upp i kroppen från födan, men tarmbakterierna kan också skapa B6 och även denna tas upp enkelt. En väldigt liten del B6 kan förvaras i kroppen, i musklerna, men annars elimineras det mesta genom urinet. Det finns lite av denna vitamin i dom flesta typer av föda, men mängden är så pass liten att det inte skulle göra mycket betydelse i kroppen. Av den anledningen är en hälsosam tarm bakteria extra viktigt för denna vitamin. Men inälvsmat och vete (fullkorn, hela vetet) är dom två produkter som innehåller höga mängder vitamin B5.Kommentarer


Kommentera inlägget här: