Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

B7- Den nya vitaminen Biotin

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Denna vitamin upptäcktes nyligen när man upptäckte att om man äter mycket råa ägg, så binder sig ämnen i äggvitan till biotin och därför hindrar upptaget av vitaminen. Ämnet som binder sig till B7 förstörs vid tillagning så därför behöver man inte oroa sig för detta om man äter mycket tillagade ägg. (Men det är en del diskussioner kring ägg och hälsan, men det är ett annat ämne.)

KÄLLA.
Vitaminen finns i många olika typer av produkter, men det är bara en liten smula så det är därför svårt att få i sig tillräckligt enbart via föda. Några av dom produkter som innhåller mest biotin är äggula, lever, fisk, brunt ris, mandlar, jordnötter, morötter och tomar. Men som tur är så skapar dom goda bakterierna i magen även denna B-vitamin.

FUNKTION.
Fettmetabolism är en av dom viktigaste funktionerna denna vitamin har, den är viktig för fett produktion och bindandet/föreningen av fettsyror. Skapandet av nya vävnad, speciellt huden, är en av dom slutresultat som fettmetabolismen är involverad i. Hudceller dör och skapas snabbt och därför är biotin viktig. Vitaminen är också viktig för att binda aminosyror samman och därför skapa proteiner. Vilket också är viktiga för att skapa ny vävnad. Tillsammans med vitamin B5 är denna vitamin viktig för nedbrytningen av glykogen, till glykos så att energi sen kan skapas och användas.

Biotin används mot/för:

Eksem och dermatis (hud sjukdom), och för att bibehålla hälsosam hud.
Muskelsmärtor
Tunt hår
Överaktiv tarmbakteria

BRIST/ÖVERSKOTT. Eftersom att överskott av B7 elimineras via urinet är överskott inte en stor chans. Därför finns ingen mx mängd av rekommenderat intag. Brist på biotin är också ovanligt, men undantagen är om man äter mycket råa ägg eller har gått igenom en antibiotikakur som påverkar tarmfloran på ett negativt sätt.
Men dom symptom som dyker upp vid brist är:
Torr hud
Brist på energi
Förhöjda kolesterol värden
Tappar hår
Muskelsvaghet och kramp
Brist på aptit
Kräkning
Försämrad fett metabolism