Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Bruxism

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Är du en av alla dom som gnisslar tänder när du sover? Jag är en sådan, jag har även spända käkar under min vakna tid. Detta kan bland annat bero på stress och oro som gör att man spänner käkarna extra mycket. Ett annat alternativ kan vara magnesiumbrist. Om man äter mycket kött, som innehåller mycket svavel, kan det minska upptaget av magnesium från födan vi äter. Men det kan också vara så att balansen mellan magnesium och kalcium inte är som den borde vara. Dessa två mineraler jobbar tillsammans och oftast för motsatsen till varandra. Magnesium får oss och vår kropp att slappna av, medans kalcium framkallar sammandragningar istället.

Vitamin B5 (Pantotensyra), som har fått namnet Antistress vitaminen, tros också hjälpa och minska grisslandet av tänderna. "Pantos" betyder på grekiska "Överallt", eftersom att den är rik i den mesta födan, men den födan som är rikast är äggula, organkött, brewer´s yeast, fullkorns säd, ost, bönor, potatis och blomkål. Vitaminen kan också skapas i tarmen av tarmbakterierna, men då är det viktigt att man har en hälsosam tarmflora.


Kommentarer


Kommentera inlägget här: