Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Folsyra/Folinsyra

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Denna vitamin tas upp enkelt i kroppen, används och kan förvaras i levern för senare behov, till skillnad mot många andra vattenlösliga vitaminer som inte kan förvaras i kroppen. Men det förstörs däremot enkelt då det utsätts för värme, syre och ljus. Folsyra är egentligen en vitamin i en vitamin, det är uppbyggt av en PABA molekyl (som är en vitamin vi kommer till senare) och en glutaminsyra (aminosyra). När folsyra tas upp från tarmen till blodet, kan det omvandlas till den aktiva koenzymen THFA med hjälp av niacin (B3) och vitamin C. När det förvaras i kroppen är det i form av metyl folsyra som sen behöver B12 för att kunna omvandlas tillbaka till den aktiva formen THFA.

KÄLLA. Den viktigaste källan av denna vitamin är gröna bladsallader så som spenat, grönkål, persilja, mangold och dessutom broccoli och sparris. Många många fler produkter innehåller folsyra, men inte lika mycket som dom gröna grönsakerna, dessa är lever, njurar, sötpotatis, kronärtskocka, linser, soja, apelsin, ananas, banan och flera olika bär. Dom bra bakterierna i tarmarna kan också skapa denna vitamin.

FUNKTIONER. Så, vilka funktioner har detta guldkorn. Bland annat hjälper det till vid produktionen av röda blodkroppar, genom att transportera kolatomer till heme molekylen (uppbyggt av järn). Folsyra är också essentiellt för produktionen av nukleinsyra som är en viktig del av alla celler i kroppen, detta eftersom att nukleinsyra är viktigt för DNA och RNA. Vilket betyder att folsyra är viktigt för att växa och fortplantning och därför celldelning. Därför är det extra viktigt att denna vitamin finns tillräckligt och tillgängligt under graviditeten.

Hjärnans funktion är också beroende av denna vitamin. Genom att upprätthålla tillgång till metyl gruppen hela tiden kan folsytan hålla en balans av neurotransmittor (signal substans) och katekolamin, vilket är hormoner så som adrenalin och dopamin. Vill graviditet behövs folsyra för utvecklandet av nervsystemet. Forskning görs kring folsyra och Down's syndrom.

THFA, B12 och vitamin C arbetar alla tillsammans för nedbrytningen och nyttjandet av proteiner.

Folsyra används:
För hälsosamma ögon eftersom att det får blodet att flöda till detta område.
Vid menstruations problem för att underlätta.
Vid kronisk diarré.
Anemi (den som kan skapass vid brist på folsyra, se nedan).
Vid depression och andra hjärn åkommor.
Vid hudproblem där läkning är nödvändigt.

BRIST/ÖVERSKOTT. Överskott av folsyra kan förvaras i kroppen så om vi skulle börja äta en ohälsosam kost och inte få i oss någon folsyra så kan kroppen förvara så pass mycket att vi skulle klara oss upp till 9 månader. Det är alltså efter 9 månader som bristsymptom kan synas. Folsyra och vitamin B12 har liknande brist tecken, så om man inte undersöker mängden av båda dessa vitaminer kan man bli behandlas med B12 när det egentligen är folsyra som saknas, eller tvärtom. Människor som äter mycket C vitamin, stressar mycket, äter mediciner för epilepsi, vid psoriasis, dricker mycket alkohol eller ha svaga binjurar behöver mer folsyra än som som inte hör till dessa kategorier.

Överskott av folsyra kan visa sig i insomnia, sjukdomskänsla (obehag), obalans i tarmen. Även upptaget av B12 kan hindras vid för stora mängder tillskott av folsyra. Motsatsen, frånvaro av denna vitamin kan visa sig som anemi, trötthet, anorexia, tappar i vikt, huvudvärk, inflammerad & känslig tunga, brist på motivation & livsglädje, diarré, glömska och paranoia. 

Den anemi som skapas vid brist på folsyra är inte sen vanliga anemin som uppkommer på grund av järn brist, utan istället har dom röda blodkropparna inte den rätta formen och är större än dom ska. (Man kan säga att det missbildar dom röda blodkropparna). Detta påverkar också syra tillförseln av syre till kroppen. Liknande typ av anemi kan man få i slutet av sin graviditet om man inte ökar intaget av folsyra under denna tid.


Kommentarer


Kommentera inlägget här: