Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

The three D´s, Niacin B3

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Niacin är namnet på denna vitamin, som finns rikt i organ majs, kött, fisk, mjölk, ägg och jordnötter. Men kroppen kan även skapa denna vitamin från amino syran tryptofan, som finns rikt i majs och baljväxter. Förutom tryptofan behövs även mineralen järn och vitaminerna B1, B2, B6 och C för att omvandlingen ska ske. Den mesta delen av niacin kommer av omvandlingen från tryptofan, och då alltså inte från föda rikt på niacin. Av den anledningen är denna vitaminen inte essentiell som man påstår. Essentiell vitamin betyder att kroppen inte kan skapa den och den behöver intas vid föda. Tryptofan är en essentiell aminosyra. Små mängder av denna vitamin kan lagras i levern, men resten elimineras i urinet.

FUNKTION. Niacin finns egentligen i två former, så niacin är "gruppnamnet" för dom två som är; nikotinsyra och niacinamide (eng). Dessa två omvandas i kroppen till NAD och NADP som är dom aktiva formerna av vitaminen. Dessa två aktiva formerna är två koenzymer som är viktiga i omkring 50 olika funktioner som har med nedbrytningen och metabolismen att göra. En av dessa är glykolys som är nedbrytningen av glykos till två pyruvat, vid denna nedbrytning skapas energi (ATP & NADH).
Den aktiva formen av niacin har också en viktig funktion för nedbrytningen och tillgodogöra sig proteiner och fetter. 

Andra funktioner:
Sänker LDL-kolesterol nivån (Nikotinsyra endast).
Formar röda blod kroppar.
Metabolismen av gifter och droger.
Viktigt för hjärnan & nervsystemet
Ökar blodcirkulationen.
Formar sexhormoner (östrogen, progesteron, testosteron).
Viktig för mental hälsa.

Forskning görs,men ej bevisat, kring:
DNA och niacin där forskare tror att niacin behövs för att skapa en huvudbeståndsdel av DNA.
Blod sockret, insulin och niacin där dom forskar kring om niacin behövs för insulinutsöndringen eller receptorer av insulin i celler, som då påverkar blodsocker nivån.

BRIST/ÖVERSKOTT.
För höga nivår nicin i kroppen tros öka homocystein nivån, vilket är något man inte vill om man har problem med hjärt- och kärlsjukdomar. Homocystein är en amino syra som innehåller svavel. Höga nivåer kan även leda till varma utbrott/rodnad, en upplevelse som många tycker är skönt eftersom att det ökar bloscirkulationen så pass.
Tecken på att det är brist på niacin är diarre, förstoppning, trötthet, utmattning och dålig matsmältning. Det tros också öka saltsyran i magen (som kan leda till sura uppstötningar). En sjukdom som är vanlig vid brist på denna vitamin är Pellagra som ibland kallas för "Three D", eftersom att symptomen är  dermatit (inflammation av huden), diarre och dement, det är oftast i denna ordningen som symptomen dyker upp. Dom som bör vara försiktiga med denna vitamin är dom som äter medicin mot högt blodtryck, har diabetes, gikt och magsår.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: