Vitamin B1-Thiamin
Kategori: -Mineraler / Vitaminer
FUNKTION. Denna vitamin används som ett koenzym för glykos metabolismen i kroppen. Ett koenzym påbörjar och aktiverar ett enzym som behövs för en vis process. I detta fall aktiverar vitaminen, i formen TPP, enzymet som behövs för att energi (ATP) ska skapas i cellerna. Thiamin behövs också för att omvandla kolhydrater till fett som kan förvaras i roppen för framtida behov av energi. När glykos (den minsta kolhydraten) är använda skapas ett ämne som heter pyruvat, thiamin omvandlar i sin tur detta ämne till acetly-CoA. Och när det används i kroppen avger det mer energi än från någon annan form. Om omvanligen av pyruvat till acetly-CoA inte kan ske byggs mängden av pyruvat upp i kroppen. Detta påverkar kroppens förmåga att kunna nyttja och använda det syre vi andas in, vilket påverkar hjärnan och mentala symptom kan visa sig.
B1 är också viktigt för nerve och nervsystemet. Bland annat är det livsviktigt för föreningen av acetylkolin som är en viktig signalsubstans som använd för att sända signaler mellan nerverna och musklerna. Det är alltså viktigt för en hälsosam muskelform. Så om vitaminen saknas kan hjärtat (som är en muskel) bli försvagat. Thiamin är också viktigt för att skapa det fett-liknande ämnet som täcker nerverna, detta ämne kallas myelinskida. Vitamin B12 är också viktigt för formationen av detta ämne. Utan myelinskidan är nerverna känsliga mot inflammationer.
BRIST/ÖVERSKOTT. Thiamin används bland annat mot nerv skador, men också vissa mentala sjukdomar. Några av dessa är alkolism, MS och neurit (nervinflammation), men också diarre, stress, kramp och huvudvärk. Den vanligast sjukdomen vid thiamin-brist är beriberi som är en nervsjukdom. Denna sjukdom innebär att cellerna lider av energibrist eftersom att kroppen inte kan omvandla kolhydraterna som intas. (Röda blodkroppar har ingen mitokondra och använder en annan typ av energi, så dessa celler har inte energibrist.)
KÄLLA. Thiamin finns rikt i utsidan av säd och ris, men vanligtvis används inte den delen när man skapar tex mjöl. Av den anledningen är det viktigt att använda mjöl där hela sädet är använt, eller brunt ris, så att thiamin finns kvar i produkten. Spenat och blomkål är två grönsaker som innehåller B1, även dom flesta nötter, frön och baljfrukter består av thiamin. Den produkt som innehåller allra mest vitamin B1 är Brewer´s yeast som är en jäst som vanligtvis används till öl och ibland vid brödbakning.
Bloggadress: http://www.fianathome.blogspot.com