Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Vitamin B1-Thiamin

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Som dom flesta vattenlösliga vitaminerna förstörs denna vitamin i maten vid tillaggning med värme eller om det kokas i vatten. Vattenlösliga vitaminer måste intas regelbundet eftersom att kroppen inte kan förvara dessa vitaminer, men B1 kan till vis del förvaras i levern, hjärtat ocj njurarna för senare bruk. Överskottet elimineras från kroppen via urinet eller via svett.

FUNKTION. Denna vitamin används som ett koenzym för glykos metabolismen i kroppen. Ett koenzym påbörjar och aktiverar ett enzym som behövs för en vis process. I detta fall aktiverar vitaminen, i formen TPP, enzymet som behövs för att energi (ATP) ska skapas i cellerna. Thiamin behövs också för att omvandla kolhydrater till fett som kan förvaras i roppen för framtida behov av energi. När glykos (den minsta kolhydraten) är använda skapas ett ämne som heter pyruvat, thiamin omvandlar i sin tur detta ämne till acetly-CoA. Och när det används i kroppen avger det mer energi än från någon annan form. Om omvanligen av pyruvat till acetly-CoA inte kan ske byggs mängden av pyruvat upp i kroppen. Detta påverkar kroppens förmåga att kunna nyttja och använda det syre vi andas in, vilket påverkar hjärnan och mentala symptom kan visa sig. 

B1 är också viktigt för nerve och nervsystemet. Bland annat är det livsviktigt för föreningen av acetylkolin som är en viktig signalsubstans som använd för att sända signaler mellan nerverna och musklerna. Det är alltså viktigt för en hälsosam muskelform. Så om vitaminen saknas kan hjärtat (som är en muskel) bli försvagat. Thiamin är också viktigt för att skapa det fett-liknande ämnet som täcker nerverna, detta ämne kallas myelinskida. Vitamin B12 är också viktigt för formationen av detta ämne. Utan myelinskidan är nerverna känsliga mot inflammationer.

BRIST/ÖVERSKOTT. Thiamin används bland annat mot nerv skador, men också vissa mentala sjukdomar. Några av dessa är alkolism, MS och neurit (nervinflammation), men också diarre, stress, kramp och huvudvärk. Den vanligast sjukdomen vid thiamin-brist är beriberi som är en nervsjukdom. Denna sjukdom innebär att cellerna lider av energibrist eftersom att kroppen inte kan omvandla kolhydraterna som intas. (Röda blodkroppar har ingen mitokondra och använder en annan typ av energi, så dessa celler har inte energibrist.)

KÄLLA.
Thiamin finns rikt i utsidan av säd och ris, men vanligtvis används inte den delen när man skapar tex mjöl. Av den anledningen är det viktigt att använda mjöl där hela sädet är använt, eller brunt ris, så att thiamin finns kvar i produkten. Spenat och blomkål är två grönsaker som innehåller B1, även dom flesta nötter, frön och baljfrukter består av thiamin. Den produkt som innehåller allra mest vitamin B1 är Brewer´s yeast som är en jäst som vanligtvis används till öl och ibland vid brödbakning.

Kommentarer

 • fia säger:

  Mycket intressent!

  Jag får B12 injektioner och funderar ju då direkt på hur det ser ut med vattenlöslighet mm

  Blir spännande när du läst om det för då blir det väl en rad här om det..:)

  kram

  Fia

  2012-05-06 | 19:14:48
  Bloggadress: http://www.fianathome.blogspot.com
 • fia säger:

  Jag får Mekobalamin (är visst mer malle i det) var annan vecka.

  Vet att man inte tar prov på B12 om man tar medicinen eftersom det påvisar skyhöga provsvar, vilket då inte anses som annat än bra..

  Kram

  Fia

  2012-05-06 | 22:06:15
  Bloggadress: http://www.fianathome.blogspot.com
 • Rinki säger:

  Det är alltid lika intressant att snubbla in här och läsa om saker man knappt visste fanns (i viss fall i alla fall).  Sv: Lee Evans vet jag att min sambo gillar, har dock inte sett mycket av honom, men ska ta och kolla upp honom.  Wow, ja det var en maffig nota, jag har vänner som har firat årsdagar där och annat, så jag har hört gott om stället tidigare. Tråkigt att din mat var lite salt dock, vad var det för drink? Det låter ju häftigt, men vad var i den så att säga.  "Segraren står aldrig ensam", vet inte vilken bok det är, måste kolla upp vad den engelska titeln är eftersom jag oftast läser hans böcker på engelska. "Veronica bestämmer sig för att dö", är jättebra! Och vacker, den rekommenderar jag. Sedan "Eleven Minutes", jag tycker att det är så häftigt att han som man har skrivit om en kvinnas sexualitet.  Kram Kram!

  2012-05-06 | 23:04:35
  Bloggadress: http://rhulth.wordpress.com
 • Patrik säger:

  Sv. Exakt! Det är så skönt då :D

  2012-05-06 | 23:07:08
  Bloggadress: http://patrikpetersson.blogspot.com

Kommentera inlägget här: