Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Ögats vitamin, Vitamin A

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Vitamin A var den första vitaminen som fick ett namn, därav A, detta var trroligtvis 1913. Vitaminen är fettlöslig och behöver därför galla för att kunna tas upp i kroppen  och kan därför också förvaras bättre i kroppen till skillnad från vattenlösliga vitaminer som elimineras med urinet enkelt. Upptaget av denna vitamin minskas då järn-nivån är hög, vitamin E-nivån är låg och om alkohol intaget är högt. Det finns olika former av vitamin A och dessa är retinol och karoten som sen kan omvandlas till vitamin A i kroppen.
 
FUNKTIONER:
Den mest kända funktionen denna vitamin har är den positiva hjälpen och funktionen den har på näthinnan. Vitamin A används för att producera pigmentet som behövs, kallad visual purple, för att ögat ska uppfatta ljuset som kommer in i ögat. Eller det är snarare retinal som är en form av vitamin A, som behövs vid denna process.
En annan funktion denna vitamin har är att skapa nya celler, men man är inte fullt säker på hur detta sker. Men man vet däremot att en typ av syra av retinol (RaRs) behövs för produktionen av glykoprotein som ser till att nya celler binder sig till varandra och därför skapar vävnad som är byggt av flera celler. Därför behövs också vitamin A extra vid skada av vävnad där reparation behöver ske.
Vitamin A är också en antioxidant som skyddar ,cell membranet och det yttre lagdret av vävnad, mot fri radikaler genom at neutralisera dom. Samtidigt skyddar vitaminen och dom olika formerna slemhinnor så att dom inte torkar ut och mot miljögifter så som cigarettrök (i näsan och lungorna tex).
Immunförsvatet är ett annat system som förbättras med tillräckliga nivåer av retinol. Eftersom retinolen förbättrar funktionen av dom vita blodkropparna. Dom ökar kroppens förmåga att känna igen födo-antigener (utlöser en allergisk reaktion)
 
BRIST/ÖVERSKOTT:
Brist på denna vitamin syns oftast i huden och vävnaden, där inflammationer ofta bryter ut och/eller torrhet och hårdhet påträffas. Hornhinnan och tårkanalerna kan också torka ut vid brist på vitaminen, om man inte tillför vitaminen till kosten kan det leda till blindhet. Ett tidigare tecken är nattblindhet. Fler tecken är: livlöst hår, mjäll, oregelbunde mentruation, försämrad aptit, trötthet, insomnia, njursten, acne mm.
 
Tecken på för höga nivåer av karoten är att huden ändrar till en mer orange-gulaktig färg, medan symptomen för retinol förgiftning är betydligt fler. Bland annat kan retinol förgiftning leda till tryckand huvudvärk, svullnad av hjärnan, kräkningar, illamående, magsmärtor, klåda på huden och man kan tappa mer hår än vanligt.
 
KÄLLA:
Retinol finns rikast i köttprodukter, speciellt lever. Men också i mjölk och äggula. karoten finns i gula och oranga frukter och grönsaker, du har säkert hört talas om betakaroten i morötter. Andra exempel är sötpotatis, mango, aprikos, persika, pumpa. Även en del gröna grönsaker är rik på vitamin A , så som spenat, persilja, sjögräs, broccoli och sparris.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: