Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Eliminering

Kategori: -Detox/Rening

Kroppen handskas med gifter och toxiner genom att neutralisera, förändra och/eller eliminera dom.
 
Detta gör kroppen med flera olika organ och funktioner, den viktigaste är levern, sen har vi gallblåsan, tarmarna, njurarna, urinblåsan, lungorna, lymfsystemet, svettkörtlar med flera som också är viktiga vid rening av kroppen. Kroppen kan handskas med och eliminera det mesta som vi stoppar i oss, men några typer av föda kan vara extra svårt för kroppen och blir det för mycket av dessa kan kroppen till slut inte hantera allt och sjukdom skapas. Längst ner ser ni en lista på olika typer av mat och hur dom påverkar kroppen och cellerna.
 
Levern kan förändra ett toxin till ett ofarligt ämne, som sen transporteras antingen till njurarna för att bli eliminerade med urinet eller så kan dom nu ofarliga gifterna elimineras med gallan som skapas i levern. Lungorna är ett annat organ som eliminerar toxiner, i detta fall är det koldioxid som varje cell i kroppen behöver bli av med efter att dom använt syret.
 
Många olika ämnen, vitaminer och mineraler är viktiga för detox, vissa är bra vid olika delar av processen medans andra är bra för att minska problem som kan skapa vid detox. Till exempel kan många fria radikaler skapas på en gång som snabbt måste neutraliseras, av samma anledning är det viktigt att man går sakta och mjukt fram vid en detox eftersom att det annars kan bli för mycket för kroppen att hantera.
 
Här kommer några molekyler och ämnen som är viktiga i denna process.
 
Svavel är en av dom viktigaste ämnena som används vid detox, detta eftersom att det neutraliserar många miljögifter så som bekämpningmedel. Därför rekommenderar man att öka dessa vid detox. Svavel är en viktig byggsten i vissa aminosyror; taurin, metionin och cystein, vitamin B1 och biotin innehåller också svavel.
Metyl molekyler (Metyl donerare) är också viktiga att öka intaget av vid en detox eftersom att dom "stänger av" den giftiga substansen i gifter så att det inte kan skada kroppen. Vid detox stänger dom av, men dom kan också "slå på" andra funktioner. Denna process heter metylering. Bly, kvicksilver och arsenik är några toxiner som behöver bli neutraliserade/ av-aktiverade för att sen kunna bli eliminerade från kroppen. Denna molekyl har många andra viktiga  funktioner i kroppen, men här ville jag bara ta upp effekten den har vid detox. Metyl-molekyler som donerar metyl är egentligen den viktiga delen. Dessa finns rikt i folinsyra, kolin, metionin, betain, sarkosin,  och eventuellt vitamin B6 och B12.
 
Antioxidanter är ett annat ämne som jag ofta tar upp i mina artiklar. Dessa neutraliserar fria radikaler (okontrollerade) i kroppen så att dom inte förstör andra molekyler genom att ta en elektron. Några antioxidanter är vitamin C, selen, mangan, polyfenoler, E vitamin och klorofyll.
 
Några typer av föda som rekommenderas vid detox är gurkmeja och maskros eftersom att dom ökar utsöndringen av galla, galla är ett sätt för kroppen att gå ut toxinerna i tarmen. En viktig punkt är att öka intaget av fibrer när galla utsöndringen ökar eftersom att fiber hjälper kroppen eliminera gallan, vars andra uppgift är att "omfamna" fetter som sen absorberas från tarmen. (Galla har alltså uppgifterna att eliminera gifter och sen ta upp fetter från tarmen till kroppen). Alltså bör fett intaget minska vid detox.
 Lakrisrot stödjer och skyddar levern, som är det viktigaste organet vid rening av kroppen. Samtidigt skyddar det tarmen från bakteria och inflammationer som kan skadas vid detox. Mariatistel är en annan ört som skyddar levern mot skador som kan uppstå av alla de gifter som passerar genom levern. Nässlor är urindrivande och är därför en bra växt för att rena urinblåsan och njurarna.
 
Dessa är några örter och växter som kan behövas vid en detox eftersom att dom alla stödjer processen på ett eller annat sätt. Sen är det också viktigt att man avstår från onyttig föda som inte stödjer kroppen vid rening. En detox behöver alltså inte innebära en vatten-fasta eller juice-fasta.
 
 
Mest blockerande Minst blockerande-Detoxifierande
Droger & medicin Vatten
Allergiframkallande mat Grön sallad
Inälvsmat Frukt
Fett Grönsaker
Friterad mat Rotfrukter
Vitmjöl Potatis
Kött Hirs
Sötsaker Ris
Mjölk Vete
  Havre
  Frön
  Nötter

Kommentarer


Kommentera inlägget här: