Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Plugg dag: Step by step for an impulse

Kategori: -Pluggdagar

Hej hej,
 
Idag har jag fortsatt läsa om nervsystemet, förra veckan var viljan och orken inte på högra nivå, men det kan jag lova att den var idag. Vilket känns skönt.
 
Det är verkligen intressant hur en nervcell, neuron, signalerar och skickar meddelanden vidare genom en elektrisk laddning längs cellens membran (skalet som är runt cellen för skydd). Det finns från en cell till en annan skickas signalen antingen med elektisitet eller med kemikalier, neurotransmitter. Kroppen kan inte skapa nya nervceller genom celldelning, så om en sådan cell dör kan den inte skapa en ny. Men dom kan i många fall reparera sig själva, bland annat med hjälp av gliaceller som stödjer nervcellerna/neuron.
 
En sak som är viktigt att förstå när det gäller celler är att det är laddningen som skapas mellan insidan av cellen och utsidan (laddningen rakt över membranet)  som är den viktigaste delen, utan denna laddning kan inte cellen leva. Som ett bilbatteri inte fungerar utan dom båda polerna, utan en negativ pol finns ingen positiv pol. Insidan trivs bäst negativt, medan utsidan positiv och det är skillnaden mellan dessa som bestämmer vilken volt spänningen har.
 
Step by step längs membranet:
 
 
Hur en impuls transporteras från en neuron till en annan över en synaps
 
 
Jag har fotograferat dokumentet ovan från denna bok som innehåller allt du kan tänka dig om hela kroppen. Innehållsrik och lättläst!  Ett tusen två hundra tjugo åtta sidor, om du är intresserad. Jag kommer förhoppningsvis ha läst klart hela boken när kursen är klar, men nu läser jag två-tre kapitel per del i kursen.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: