Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Att äta som våra farfädrar

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Det finns människor som äter "som sin farfäder" eftersom att det är så det är meningen. Men då är frågan, vilka är dina farfäder egentligen!? Apor?
 
Hur långt tillbaka ska man gå egentligen för att veta varifrån man kommer, är det verkligen hunter-gathers som gäller för alla?! Vår blodgrupp kan säga oss mycket om varifrån vi kommer, eller så kan man självklart titta på sitt släktträd eftersom att det inte är speciellt länge sen människor började resa och flytta runt jordklotet.
 
I boken "Nutrition and physical Degeneration" av Weston A. Price berättar han om hur han besökt några av det "gömda" stammarna djupt i djungeln, byar i Skottland och bergsbefolkning i Schweiz. Där upptäckte han att dessa människor äter en viss typ av kost, har alltid gjort och de har inga som helst problem med varken hälsan eller tänderna. Det är inte förrän dessa människor flyttade till "civilisationen" som de i nästa generation blev sjuka och fick problem med tänderna. Genom att förstå varifrån vi kommer kan man förstå vilken kost som passar oss bäst eftersom att kroppen levt på dessa produkter, utvecklats efter dom intagen och blivit vana med en viss kost.
 
Eskimoer levde på föda från havet, i Afrikanska stammar var det kött, mjölk och blod som gällde, i Schweiz åt man mjölk, lite grönt, lite kött och bröd. Den vanligast dieten som människor nu följer är hunter gathers från Australien, Canada, Amazoonas mfl och de åt vilt, rotknöl, spannmål (?), frukt och grönsaker. Om man som fiskare i Skottland äter spannmål när man egentligen levt på fisk i generationer så är det nästan med säkerhet som sjukdomar skapas. Eller ska man gå så långt tillbaka att man äter som aporna, det är ju trots allt från dem vi kommer, i så fall är det nämligen frukt som gäller. Om apor kan äta frukt och utvecklas till människa så tycker jag ändå att det är ett tecken på att frukt är ett bra alternativ. Eller vad tycker du?  Våra farfädrar, aporna, åt frukt, borde vi då göra samma sak och leva som dessa?
 
Vår blodgrupp kan säga mycket om hur länge vi, vår generation, funnits och blodtypen kan berätta vilken kost som är bäst lämplig för oss. Man har bevis/fakta på att blodgrupp typ O har funnits i 50 000 år ungefär och deras kost var varierande, medans typ A åt mer vegetariskt och har svårt för mjölkprodukter. Typ A har bara setts från 20 000 år tillbaka, en ännu yngre blodgrupp är B som kanh antera mjölkprodukter, men allra yngst är typ AB som endast funnits i 1000 år. Typ AB har ett mycket känsligt matsmältningssystem.
 
Så, vad menar jag med denna artikel?! Jo, en diet passar inte alla! Vet du din blodgrupp finns det massor av bra böcker om ämnet och om vilken kost som kan passa dig bäst. Men, 4 stycken blodgrupper är inte samma sak som 4 olika kostförhållanden. Lyssna på kroppen!

Kommentarer

  • Angelica säger:

    Otroligt intressant artikel!

    Svar: Tackar! vad tycker du om det artikeln handlar om?
    Sabine J Ö

    2013-12-11 | 04:49:46

Kommentera inlägget här: