Raw food innebär att man äter föda som inte är uppvärmt till mer än 42 grader eftersom "
mer eller mindre samtliga vitaminer och mineraler förstörs, går även samtliga enzymer och allt naturligt vatten förlorat". Citat från
rawfood.se.Vanligast är att man endast äter produkter från växtriket om man äter Rawfood, men enligt mig kan man ju faktiskt äta kött (råbiff), fisk (gravad) och mjölk (opastöriserad) utan att värma upp produkten. Man kan också välja att äta 80% rawfood och 20% uppvärmd mat eller så man föredrar.
Matsmältningsenzymer finns naturligt i all föda vi äter men när produkten hettas upp förstörs många av dessa enzymer. När enzymerna saknas naturligt behöver kroppen själv kompensera för detta och då skapa sina egna enzymer med begränsade resurser. Och dessutom, varför ska man låta kroppen kämpa med att skapa något som redan kan finnas aktivt i födan, serverat på ett silverfat! Vilket samtidigt tar energi från andra viktiga funktioner i kroppen. Enzymer krävs i alla funktioner i kroppen, allt från nedbrytning till uppbyggnad, rena kroppen på toxiner till utsöndra hormoner, så om man äter rawfood kan kroppen använda de enzymer som finns till annat än matsmältningen.
Så om man vanligtvis äter lagad mat och genomgår en juicefasta kan man må bättre under denna period eftersom att att kroppens energier inte läggs på nedbrytningen av föda utan på andra viktiga processer. Sanningen är den att man kanske inte har ett dåligt immunförsvar, nedsatt förmåga att reparera eller har problem med andra viktiga funktioner. Det kan vara så att kroppen lägger för mycket energi på matsmältningen, vilket tar energin från tex immunförsvaret. Det finns en bok om ämnet som heter "Enzyme nutrition" av Dr Edward Howell jag jag hört talas om men inte läst själv.
Dessutom har färska grönsaker och frukter en förmåga att alkalisera kroppen, neutralisera syror och därför göra pH värdet mer basiskt. Tidigare trodde man inte att pH kunde påverka kroppens hälsa men detta är nu bevisat ha en stor effekt på hälsan och välbefinnandet.
Visst låter det som en dans på rosor, men givetvis finns det också en negativ sida. Att koka mat kan ibland säkerställa att maten är smärtbar vilket gör själva nedbrytningen enklare eftersom att processen reda påbörjats vid matlagningen. Men detta kan förstöra och/eller försvagar vitaminerna som finns i födan.
För mycket rå mat tros också kraftigt försvaga och minska kraften av jordelementet, tron enligt kinesisk medicin, samt minska matsmältnings-elden, vilket kan leda till en obalans i dom olika elementen och problem med matsmältningen. Läs detta inlägg om de olika elementen. För människor med låg kroppstemperatur rekommenderas ofta mat som är varm, och inte kall, så därför kan dessa personer behöva vara försiktiga. Människor i kalla och mörka länder kan också behöva äta varm mat, men det kan passa att äta Raw food under sommarhalvåret och lagad mat under vinterhalvåret.
Precis som jag alltid säger beror det helt på din kropp för att avgöra vilken kost som passar dig bäst. Man behöver lyssna på sin egen kropp helt enkelt.
Äter du rawfood? Har du upplevt några problem eller passar den typer av kost dig perfekt?
Bloggadress: http://thegamingground.com/