Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Gazpachojuice med vitlöksbröd Hälsoeffekter

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Hej Hej,
 
Jag har ju blivit bättre på att använda min juicecentrifug flitigt och idag blev det en Gazpacho soppa med vitlöksbröd i ugnen. Om man vill ha en mer matig soppa kan man köra alla ingredienserna i en mixer istället.
 
Ingredienser för två personer
2 små röda paprikor
1 lång röd paprika (sötare)
250 gr körsbärstomater
1 medelstor gurka
1 shalottenlök
2 vitlöksklyftor
1/3 citron (ej skal)
Salt och peppar
 
Vitlöksbröd
3 vitlöksklyftor
4 brödskivor
2 msk smör
 

*Kärna ur paprikorna, tvätta alla grönsaker och skala 1/3 citron.
 
*Kör alla produkterna (inte salt & peppar) genom juicecentrifugen. Salta och peppra efter smak.
 
*Ställ in i kylen medans du gör vitlöksbrödet genom att blanda smör och pressad vitlök, bre på brödet och grilla i ugnen till perfekt färg.
 
*Servera bröd tillsammans med den iskalla, smakrika gazpachosoppan och njut!
 
Tomater innehåller inte mycket näring, men de som finns i stora mängder är kalium (reglerar vattenbalansen och pH balansen), vitamin C (för kollagen=bindvävnad), vitamin A (för produktion av nya celler) och kolhydrater, men bara ett GI på 15. Och små mängder finns i vitamin E (antioxidant), folinsyra (för produktion av nya röda blodkroppar), biotin (för fettmetabolism och fettbindningar) och niacin (viktig koenzym). Tomater tillhör belladonna familjen av grönsaker, potatis, aubergin är två andra som tillhör samma familj. Denna familj av grönsaker innehåller alkaloider som kan påverka nersystemet och matsmältningen negativt, men det positiva är att alla människor inte är känsliga mot dessa. Så om det påverkar dig kan bara du avgöra! I tomater är det skinnet som innehåller mest alkaloider. Tobak innehåller också alkaloider. En annan kända effekten tomater (och alkaloider) har på hälsan är att det kan påverka lederna, genom att stödja inflammationer. Så därför rekommenderar man att folk med reumatism, benskörhet och liknande symptom bör undvika belladonna familjen.
 
Paprika är bland annat rik på kalium, järn, kalcium, fosfor och magnesium. Upptaget av järn i paprikan kan förbättras med extra C-vitamin som citronen är rik på. Paprika är bra för att rena levern och tarmarna.Chili är en värmande krydda som skapar rörelse och ökar cirkulationen samtidigt som vitlöken är antibakteriell, svampdödande, mot virus och cancer. Läs mer om vitlök här!Hade det inte varit för det vita brödet hade denna måltid varit nyttigare. Men eftersom att det äe en juice utan fibrer är den inte speciellt mättade. Mörkare bröd hade gjort måltiden betydligt nyttigare.

 

Kommentarer

 • Anonym säger:

  Gazpacho är såå gott:)
  Ha det bra

  Svar: Ja jag vet, eller hur!! =) Ha det gott och trevlig helg på dig också. Kram
  Sabine J Ö

  2013-12-05 | 21:45:44
  Bloggadress: http://millashalsoblogg.blogspot.com
 • Lissen säger:

  Låter gott och så mycket nyttigt också.

  Ha en fin helg. // Lissen

  Svar: Nyttig soppa, men kanske inte brödet. Men vitlöksbröd är ju sååå himla gott. =) Helgen var finfin med bio på fredag och tjejkväll på lördagen. Mysigt! Kram
  Sabine J Ö

  2013-12-07 | 19:29:39
  Bloggadress: http://lissento.blogg.se

Kommentera inlägget här: