Efter min detox som jag hade för tre veckor sen ungefär bestämde jag mig för att dra ner på komjölkprodukter så mycket som möjligt. Så jag har nu börjat köpa mjölk, yogurt och ost gjort på getmjölk.
När vi lagar mat hemma använder vi havre- eller sojagrädde, istället för vanlig grädda, så på den fronten har det gått bättre än väntat. Jag hittade supergoda getostar också, som är hyvelbara så man kan lägga det på smörgåsen.Jag hittade supergoda getostar också, som är hyvelbara så man kan lägga det på smörgåsen. Men vad det gäller komjölkprodukter som finns i bröd och annat färdiglagat har jag inte ansträngt mig lika mycket. Och när jag ska på bjudningar är jag inte heller lika hård. Man behöver lyssna på sin kropp och se om det funkar för dig, du kanske behöver ta bort samtliga komjölkprodukter, eller inga.
Då tänker ni.... "Jaha vad är det för skillnad på komjölk och getmjölk, det är väl ändå samma sak". Men nej det är det inte! Den största anledningen till att jag valt getmjölk istället för komjölk är för att proteinet är mycket enklare att bryta ner i getmjölk än komjölk, vilket gör att tarmkanalen inte behöver arbeta alldeles för hårt med matsmältningen. Det ger även en basisk reaktion i kroppen, vilket är oerhört viktigt om pH värdet är för lågt hos en person. Komjölk sänker däremot pH värdet till ett mer surt sådant, vilket är skadligt om det sjunker för mycket eller om en person redan har lågt pH.
Dessutom innehåller getmjölk mindre fettdroppar än komjölk vilket gör att getmjölk naturligt är homogeniserat. En process som komjölk annars behöver genomgå i fabrikerna. När man bryter upp stora fettdroppar till mindre släpps fettenzymer (xanthine oxidase) fria som kan penetrera tarmmembranet och skada hjärt- och blodkärl systemet.
Som diabetiker tycker jag det är intressant att läsa om hur komjölk innehåller A1 beta-kasein som har visat sig leda till typ 1 diabetes. Getmjölk å andra sidan innehåller istället A2 beta-kasein, som inte har visat sig leda till diabetes eller andra sjukdomar. Extra intressant forskning eftersom att det är ett tillstånd jag brinner för.
Dessutom innehåller getmjölk mycket selen en antioxidant, taurin för att minska trötthet, vitamin A, vitamin C, vitamin D och niacin. I denna länk kan du läsa en tidigare uppsats om hur komjölken förändras från ko till bord. Här hittar du en annan länk där en bonde matade en kalv med mjölk direkt från mamman och en annan kalv med behandlad mjölk. Kolla in resultaten.
Vi får se om jag kommer uppleva några förändringar med magen. Mitt enda problem som jag ibland upplever är uppblåsthet, men det mesta av det försvann när jag drog ner på gluten. Men spännande kostförändring ändå! Har du magproblem? Har du provat om getprodukter är något för din mage, hälsa och välbefinnande?
Bloggadress: http://jennas.blogg.se/