En krydda som man använder mycket i Indisk matlagning är kardemumma, så denna krydda finns nu i stora mängder i mitt kryddskåp. Kryddan är känd inom ayurvedisk medicin där den sänker vata och kapha och höjer pitta. Enligt den gamla antiken har kardemumma också en afrodisiak inverkan och användes därför i "kärleksdrycker" och man använder även idag kryddan för just detta ändamål.
Kardemumma har många hälsofrämjande egenskaper och en av dessa är att det underlättar matsmältningen och stimulerar ämnesomsättningen. Det motverkar bland annat svullen mage och svåra magsmärtor, eftersom att det lugnar magen, gasdämpande och kramplösande. Den ökar också aptiten samtidigt som det framhäver smaken i maten när kryddan används. Eftersom att det är kramplösande och lugnar sända muskler kan det också användas mot mensvärk.
Kryddan innehåller också en stor mängd antioxidanter som behövs för en neutralisera fria radikaler och bibehålla en frisk kropp. Antioxidanter är en del av försvaret av kroppen, även om det i sig inte hör till immunförsvaret. Det är också lätt urindrivande och har förmågan att rena kroppen på koffein.
Grön kardemumma används ofta i bakning av bröd, medan den rökiga svarta kardemumman används i grytor.
Använder du kardemumma, till vad i så fall?
Bloggadress: http://misspetite.se