Har du också hört att en del människor med laktosintolerans kan äta yogurt? Här kommer svaret på hur detta kommer sig (för vissa)!
Det är lactobacillus, en god bakteria, som omvandlar laktosen i mjölken till mjölksyra (försurning), vilket resulterar i en sur miljö i produkten. Yogurt är fermenterat medan mjölk inte är det. Om man fermenterar mjölk så omvandlas alltså laktosen (som man kan vara intolerant mot) till mjölksyra, som inte är ett problem. Mjölken/laktosen i yogurten har blivit nedbruten av bakterierna helt enkelt och kan därför handskas av laktosintoleranta. Yogurt och sauerkraut är två exempel av produkter som är fermenterade och innehåller därför mycket mjölksyra.
Dessa hälsosamma bakterier behöver inte laktos eller mjölk för att överleva, dom utför bara försurningen. Dom finns till och med i gräset som kossorna äter. Så vi skulle också kunna äta gräs för att få i oss dom goda och hälsosamma bakterierna, och dom skulle fortfarande utföra sitt jobb precis lika bra. Det finns rikt i andra grönsaker också, så man behöver alltså inte äta gräs. (MEN upptaget av bakterierna kan försvåras när mat också finns i magen så därför kan tillskott vara föredraget.)
MEN vill också understryka att en del människor är extremt känsliga och kan därför inte äta varken yogurt eller supplement/tillskott. Om en extremt känslig laktosintolerant person skulle äta probiotika i tillskott-form så får dessa inte vara tillverkade av mjölk, som är den vanligaste källan för produktionen.
Är du laktosintolerant och kan äta yogurt?
Bloggadress: http://trueborn.blogg.se