Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Vitamin 12 och livsviktiga kobolt

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Jag har tidigare gjort ett inlägg om vitamin B12, du kan läsa det här. I detta inlägg har jag tagit en stor del av det tidigare inlägget, men också uppdaterat det med mer information.
 
Denna vitamin är en av dom som många människor tar som tillskott av flera olika anledningar och vi ska i denna text gå igenom dom. B12, Cobalamin (eng) kallas också den Röda vitaminen för att den är uppbyggd av något som ser ut som röda kristaller. Denna vitamin är den enda vitaminen som innehåller den livsviktig mineralen kobolt. Om kobolt saknas i kosten kan B12 inte produceras, av tarmbakterierna. B12 uppbyggt av kobolt, kol, syre, fosfor och kväve.

Upptaget av B12 är beroende av ett ämne som intrinsic factor som är ett protein (och en enzym) som binder sig till vitaminen innan upptag kan ske. Dom celler som skapar detta protein (enzym) skapar också saltsyra som behövs vid nedbrytningen av föda i magsäcken. Det har också visat sig att om saltsyranivån är låg försämras upptagsförmågan av B12. Kalcium och hormoner från sköldkörtel hjälper till vid upptaget av cobalamin. Produktionen av intrinsic factor försämras vid åldrande, stress, magproblem och magoperationer.

Upptaget av denna vitamin sker i slutet av tunntarmen, binder sig sen till globulin som transporterar det till vävnaden i kroppen. Denna vitamin förvaras i kroppen och det som förvaras kan sen förse kroppen med B12 under flera år innan bristsysmptom visar sig.

KÄLLA. Denna vitamin finns endast i proteinet i kött, så om man är vegetarian kan ett tillskott vara nödvändigt, men B12 finns i meso soppa och andra bakterieliknande produkter också. Men som sagt, en balanserad och hälsosam tarmbakteria kan också skapa B12. Eftersom att tarmbakterierna i djur också skapar B12, så ger kött oss mycket B12 när vi äter dess vävnad/kött/organ. B12 finns även i fett fisk och i äggula men inte lika rik som i kött (specillt inälvsmat).

FUNKTION. Denna vitamin har inte lika många funktioner som dom flesta andra B-vitaminer, men det betyder inte att den är oviktig, istället är vitaminen essentiell för att funktionerna ska fungera. Bland annat är B12 viktigt för skapandes av nervvävnad och ett fungerande och friskt nervsystem. Det hjälper också till vid skapandet av myelinskida som omfamnar och skyddar dom flesta nerver från "slit och släng". Detta "hölje" (myelinskida) är också viktigt för transporten av elektrosignaler som skickas via nervsystemet.

Tillsammans med C vitamin, järn, folsyra, koppar och protein är denna vitamin en del av uppbyggnaden av friska röda blodkroppar. Om B12 saknas kan det leda till Perniciös anemi, som är en typ av blodbrist, detta är en mycket allvarlig sjukdom som kan ge nervsador. Det kan också bero på bristen av intrinsic factor, enligt ovan. Det är formen och storleken av dom röda blodkropparna som gör att dom inte fungerar som dom ska.

Vitaminen kallas röd vitamin, men också energi-vitaminen och detta är för att B12 hjälper kroppen med att nyttja kolhydrater, protein och fett som energikälla. Trötthet är ett av dom symptom som människor känner när dom har B12 brist, men denna vitamin bör tas tillsammans med folsyra. Även om denna vitamin kan förvaras i kroppen i flera år och även om mängden som behövs är så liten, så är det många som lider av cobalamin brist, detta är för att allt överskott har tagit slut och det inte längre finns något kvar i "förrådet". Och det beror även på att kroppen har jätte svårt för att ta upp vitaminen från maten i tarmen. Av denna anledningen är injektioner av B12 en vanlig behandling. Det är många människor som får injektioner varannan vecka, men jag vet ej varför det är så ofta om man kan förvara B12 för flera år framåt. Kan det bero på att det är en liten mängd som injiceras? Någon som har frågat sin doktor och vet?

Andra symptom som cobalamin används mot:

Mot trötthet
Stimulerar tillväxt i undernärda barn
Mild urindrivning
Mot benskörhet
Mot osteoartrit (Inflammation i benvävnad)
Mot astma
Mot eksem
Förbättrar minnet
Mot insomnia
Mot Hepatites

BRIST/ÖVERSKOTT.
Inga kända symptom av överskott har hittats, inte ens när man ger kroppen tusen gånger mer än rekommenderat intag. RCA är 2.4 mcg (microgram) från 14 års ålder för kvinnor och män. Menstruella problem, eller brist av menstrution kan vara ett tecken på att B12 saknas, även anemi av olika slag kan vara ett symptom. Dom vanligaste tecken på brist är låg energinivå, skador på nervsystemet och ostabilt mentaltillståndet. Svårigheter att tala & gå och ömma armar & ben är andra tecken.

Kommentarer

  • Anneli säger:

    Tack för jättebra information!! :D

    Svar: Så lite så! =) Ha det gott!
    Sabine J Ö

    2013-07-23 | 23:35:01
    Bloggadress: http://anneli-in-da-house.blogspot.com
  • Linn säger:

    Massa matnyttig info! Jag käkar B-vitamintillskott nu sedan ett par månader tillbaka. Framförallt tycker jag att jag märker det på naglarna, som är stenhårda! De kan fortfarande bli lite "flikiga" längst ut, men har för mig att du har lärt mig att det kan bero på att jag dricker för lite. Kämpar vidare med det där. Svårt när jag sällan upplever att jag är särskilt törstig :-)

    Svar: Jo, jag förstår att man inte blir vattensugen om man inte är törstig. Men törst är oftast ett tecken på att man redan är uttorkad. Så därför är det bättre att dricka vatten regelbundet innan man får uttorkningssymptomen.... törst! =) Är man åkerfuktad hela tiden borde man alltså, enligt mig, inte känna törst! =) Kram kram PS. Hårda naglar är toppen! =)
    Sabine J Ö

    2013-07-24 | 11:10:21
    Bloggadress: http://lyckoland.blogg.se/

Kommentera inlägget här: