Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Recept och Hälsoinfo kring Fiskburgar-måltid

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
 
 
Idag gjorde min kärlek fiskburgare med stekt bröd och en mixsallad. För att göra burgarna blandade vi i mixern:
6 bitar vitfisk
2 msk chipotel paste
1 ägg
1/3 habanero
lite olja
5 cm purjolök (blandas i efter att man mixat allt)
 
Gör burgare, doppa i vetemjöl, ägg och sist ströbröd innan du seker på svag värme. Stek sen brödet i smöret som fiskburgarna stekts i.Blanda sen ihop en sallad med ditt eget val av sallad, jag använde det som fanns i kylen vid tillfället.
 
Så vad har denna måltid för effekt på kroppen och vilka är dom positiva och negativa egenskaperna? Vi börjar med dom eventuella negativa delarna. Brödet kan vara en negativ del eftersom att det innehåller mjöl som har en stor påverkan på blodsockre i många. Läs gärna mer om mjöl och fullkorn i ett av mina senaste inlägg, här.
 
Den mest postiva effekten på kroppen, har fisken som användes i måltiden, förutsatt att den var vild och uppvuxen i friskt vatten. Fisk är rikt på protein som är lättnedbrutet av vårt matsmältningssystem, dessutom innehåller proteinet dom alla aminosyror som är essentiella för oss. Dom fettlösliga vitaminerna vitamin A och vitamin D finns också rikt i fisk. Det faktum att fett finns i fisken hjälper upptaget av dom fettlösliga vitaminerna.  Fettet i fisk och det i landsdjur varierar eftersom att fisk innehåller mer fleromättade fetter, med längre kedjor och fler dubbelbindningar jämför med till exempel mättat fett som är rikare i landsdjur. Den typ av fett som är rikast i fisk är omega-3, men mängden fett variera mellan mager och fet fisk. Dom typer av omega-3 fetter som finns i stor mängd är DHA och EPA, som egentligen är olika långt nedbrutna av LNA/alpha-linolenic acid (det bryts ner såhär LNA-->SDA-->EPA-->DHA för att gå in mer på detalj). 
 
Här kommer några exempel på vad EPA och DHA har för effekt på kroppen:
Sänker kolesterolnivån
Sänker triglyceridernivån
Friska celler, så länge det finns en balans mellan omega-3 och omega-6
Förenar prostaglandiner som liknar ett hormon
Anti-inflammatoriskt
Neutraliserar överskott av omega-6 om så är fallet
Viktigt för friska ögon
Optimallt för hjärnan
Kan minimera och lindra depression
 
 
 

Kommentarer

 • Angelica säger:

  Ser såå smarrigt ut och hade precis köpt hem vit fisk, perfekt ju! Tack för inspiration och nyttig information!

  Svar: Ja men då borde du absolut prova, man kan ju alltid blanda ner lite lax också. Så får man lite fler fisksmaker i burgaren. Mums Mums! Berätta gärna hur det gick för dig och om du gillar smaken. Varsågod för inspiration och information! =) Kram
  Sabine J Ö

  2013-03-06 | 07:35:51
  Bloggadress: http://naturligbebis.se
 • Viktor säger:

  Kan tillägga att det var MSC-märkt fisk, för "hållbart fiske" - Är inte fanatisk på nåt vis, men använder ofta min app ifrån Naturskyddsföreningen när jag är i butik, för det är lika enkelt att välja rätt som att välja fel :-).
  Blanda vit fisk och lax kan också vara en bra blandning, för smak, färg och konsistens.
  Hälsningar,
  Andre-Kocken ;-)

  Svar: Ja appen är super bra! Ska lägga upp rekommendationen på bloggen någon dag... när jag själv har hittat den på min nya fina telefon. =) Japp... blanda olika fisktyper är en fantastisk idé. Puss på dig Andre-Kocken
  Sabine J Ö

  2013-03-06 | 15:53:32

Kommentera inlägget här: